PORTRET JEDNE BABE

Kad pogledamo startrails fotografije malo poznatijih i priznatijih autora uvek su to fotke rađene širokougaonim objektivima. Ako pogledate fotke Mlečnog Puta - opet su to širokougaone. Zašto je to tako?

Svakako da postoji tendencija u današnjoj pejzažnoj fotografiji da se mnogo toga snima širokougaono, nije to ništa novo, strpaj sve u isti kadar i nećeš mnogo pogrešiti - samo su pre nekoliko decenija širokougaoni objektivi bili skupi i retki. Takođe je ta optička egzotika bila relativno nepredvidiva kad je fler u pitanju, a i oštrina je uvek bila pod znakom pitanja. Danas su širokougaoni relativno pristupačni. Međutim, da li možemo nešto da snimimo i na većoj žižnoj daljini?


Evo snimka od pola minuta objektivom od 50mm, na kropu. Blenda je bila 2.8, ISO 1600. U suštini to je za krop lep portretni objektiv, vidni ugao je 25x17 stepeni; nešto slično 85-ici na FF.

Zvezde su ovde neprihvatljivo duge crtice ako pogledate na punoj rezoluciji. Prihvatljivije bi bilo da sam vreme izlaganja ograničio na 10-12sec, ali svrha ove fotke je da nam prikaže svo svetlo koje je moguće uhvatiti na ovim podešavanjima. Mesec je bio tačno u prvoj četvrtini (tačnije 56% osvetljen) i dao je plavičastu boju nebu i delimično osvetlio planinu sa desne strane. Levo je za osvetljavanje bio zadužen LP.

Ako snimim startrails na ovoj žižnoj daljini onda će mnogo manje vremena trebati da se uoči pomeranje zvezda. Zauzvrat, zvezde će opisivati putanje koje su manje zakrivljene, više će ličiti na prave linije nego na kružnice.


Ovde je sklopljeno 22 snimka odnosno tačno 11 minuta eksponiranja. Razlika je u tome što je blenda spuštena na 3.5 i ISO na 800, pa je generalno dobijen tamniji kadar. Takođe se vidi crvenilo koje predstavlja jedan od najsvetliji delova Mlečnog Puta - sazvežđe Štita (Scutum).

A šta bi se desilo kad bih ovde nastavio u smislu žižne daljine? Uzeo sam teleobjektiv i nacentrirao vrh planine, blenda je bila 7.1, ISO1600 i snimljen jedan snimak manje od prošlog puta, odnosno ukupno 21. Zvezde su se ovog puta itekako pomerile:


Jedina vidljiva ali bitna razlika je što je sve tamnije. Trebalo je koristiti vreme od 60 ili 90sec ali dobro, ovo je ionako bila samo proba.

Zaključak: ako imate čime smislenim da popunite kadar, startrails se može snimati i teleobjektivom.
Inače na slici je planina Baba pored Paraćina, jedini oštar vrh koji imam u blizini. Ako ikad krenete ka Zaječaru, Boru ili Negotinu imaćete priliku da bukvalno pored magistrale uočite ovu malu planinu.

Коментари