ZVEZDANO JATO M3

Naravno da je ovo veliko i prilično lako uočljivo zbijeno zvezdano jato otkrio šef kataloga Charles Messier lično, međutim, rasvetljavanje prave prirode objekta dugujemo drugom astronomu. Herschell je pre više od 200 godina uspeo da (vizuelno, naravno) razloži pojedine zvezde u jatu i time ga izbaci iz kategorije maglina. Uspeh je veći ako pogledamo činjenicu da su najsjajnije zvezde ovog jata magnitude 11.
Generacije astronoma su nadalje dodavale poneku činjenicu o ovom objektu pa je tako lord Rosse otkrio nekoliko tamnijih polja u strukturi, očekujući verovatno sličnosti sa spiralom.



Današnja saznanja o ovom prastarom jatu koje datira još iz početka Mlečnog puta, je da su sve zvezde u jatu nastalo istovremeno pre 8 milijardi godina. Zvezde koje čine jato su stare i u M3 nema naznaka stvaranja novih generacija zvezda. Samim tim se jato smatra mrtvim u galaktičkim okvirima. Ukupno oko pola miliona zvezda (od kojih par stotina promenljivih) pokazuju prilično veliku metaličnost. Metaličnost je pojam kojim astronomi označavaju prisustvo drugih (težih) elemenata, ne računajući vodonik i helijum. U konkretnom slučaju M3 predstavlja prototip tipa I zbijenih jata, odnosno bogatih težim elementima.

Fotografisanje je išlo u dva pravca; prvo sam snimio osnovnih 25 snimka od pola minuta na ISO1600, zatim još 5 na ISO800 sa namerom da njima maskiram izgorele regione koji su na ISO1600 poprilična neminovnost.
Međutim, prijatno sam se iznenadio činjenicom da pametna upotreba curves i oprezna obrada mogu da maskiranje učine nepotrebnim.

Коментари