M64 BLACK EYE

Trivijalni naziv ove galaksije je veoma prikladan. Prašina je nešto što sadrže mnoge (ako ne sve) spiralne galaksije i to je njihov zaštitni znak. Prašinu jedino ne sadrže eliptične galaksije jer su je iz nekog razloga oduvale ili na drugi način (recimo spajanjem i sudarima) izgubile.
Pojas prašine sadrži jedno polje ispred jezgra koje upija svetlost i to je razlog naziva Black eye, Evil eye. Na slici je gore zapad; galaksija je tako orijetnisana zbog estetike.



Snimak je sastavljen stakiranjem 49 ekspozicije po pola minuta na ISO1600 i obradom u Iris, PS CS3. Natezanjem u obradi da bih dobio jasan spoljašnji halo fotku sam doveo do maksimuma pa je pozadina šarenija a ne uniformna; to je znak da je senzor došao do svog maksimuma.

Još par stvari koje predstavljaju kuriozitet ovog objekta: spoljni halo rotira u suprotnom pravcu od prašine i centra galaksije. To može samo da znači jednu stvar: galaktički kanibalizam, tj. da spoljni slojevi sadrže zvezde koje su ostatak druge galaksije.
Takva vrsta haosa i gravitacioni plimski talasi M64 svrstavaju u galaksiju unutar koje se konstantno rađaju nove generacije zvezda. Uglavnom mlade plave zvezde nastaju upravo na granici spoljnih i unutrašnjih slojeva koji rotiraju u suprotnim pravcima.

Na kraju evo i naknadno obrađene verzije za malo zatamnjenim fonom neba. Pritom šum na slici postaje malo oštriji ali to je cena slave.

Коментари