DVA PRSTENA

Galaksija M94 je specifična po tome da poseduje spoljni i unutrašnji prsten. Pritom mi ovde vidimo (osim jezgra i diska) upravo unutrašnji prsten. Spoljni prsten je mnogo većih dimenzija i dosta slabijeg sjaja pa se na ovoj slici ne uočava. Potrebne su mnogo duže ekspozicije uz LP filter. Zapravo, on i nije geometrijski posmatrano zatvoren prsten, već više struktura spiralnih grana vidljivih u UV opsegu.
Teorije o nastanku dva prstena su u početku išle u pravcu postojanja satelitske galaksije koja je iskidana i pretvorena u prsten. Međutim, danas je prihvaćeno da unutrašnji prsten zapravo kreira spoljnu strukturu. Takođe unutrašnji prsten (vidljiv kao tamnosmeđi oval) predstavlja najaktivnije mesto kreiranja novih zvezda.



U suštini M94 je metropola kad je u pitanju grupa od dvadesetak njoj susednih galaksija. Grupa se jednostavno zove M94 group. Njenih 8.2 magnitude je čine relativno sjajnom galaksijom, uz (za Canes Venatici i tamošnje objekte) prosečnih 14 x 12 ugaonih minuta.

Da đavo nikad ne spava svi znamo pa je tako snimanje bilo ograničeno s jedne strane izlaskom Meseca a sa druga strane oblacima koji su sa zapada prodirali. Snimio sam 52 x 30sec na uobičajenih ISO1600 i obrađivao u Iris i PS CS3.

Коментари