SUPERNOVA U M101

Nakon ovogodišnje supernove SN2011DH u susednoj galaksiji M51, koja je predstavlja jednu od najbolje dokumentovanih supernova u našoj istoriji (u astronomskom smislu) na redu je galaksija M101. Smeštena veoma nisko krajem avgusta, kad je i otkrivena, M101 ispada veoma težak objekat za snimanje na kraju leta.
Eksplozije zvezda ne biraju godišnja doba pa je tako dobijena, službeno označena kao SN2011FE, fotka galaksije sa jednom zvezdom viška.



Snimak je nastao tek 17. septembra, otprilike tri nedelje nakon dobijanja informacije o eksploziji. Razlog su bile moje obaveze, Mesec a i vreme. Međutim, to je bilo odličan tajming jer je koreliralo sa očekivanjima da supernova dostigne maksimum u prve dve nedelje. U svakom slučaju u momentu snimanja njen sjaj je iznosio između 9.5 i 10.0mag.

Spojeno je 32 snimka po 30sec i ISO1600 i tako su dobijene konture galaksije. Naravno, daleko od idealnih; ovako nisko smeštena M101 garantuje jedino krajnju torturu senzora i pripadajućeg RAW-a. Ipak mislim da je rezultat prihvatljiv jer je snimano u prilično otežavajućim okolnostima. Sem niskog položaja tu su još i LP i izmaglica koja redukuje transparenciju.

Spojio sam jednu svoju prethodnu sliku M101 sa slikom supernove, mesto eksplozije je jasno označeno:

Коментари

  1. Odlično!Čak i poredjenje sa snimkom pre eksplozije. Sumnjao si, ali prema ovom radu, trebalo bi da više veruješ u svoje očigledne kvalitete i umeće. Ako dozvoliš, ja ih primećujem, iako te ne poznajem. Dakle, uspeo si. Malo je reći hvala što i ja ovo mogu da vidim. P.S. Jesi divan i vrlo pristojan,ali još uvek ti nisam dušnik, hmmm. :-) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Ponovo hvala, uprkos otežavajućim faktorima - supernova je detektovana. Svakako da nije estetski vrh ali zgodno dođe za dokumentovanje ovakvih (retkih) pojava.
    pozz :-)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар