M33 HOME VERZIJA

Snimati od kuće moguće je samo ako koristite mnogo kratkih ekspozicija. Tako recimo radi David Ratlegde, engleski astrofotograf koji snima iz Lancashire-a gde LP nije ništa manji nego iz neposredne okoline Jagodine. Pritom se David bavi snimanjem deep sky objekata teleskopom aperture 16" (40cm) koji uopšte nije amaterska sprava. Pritom on vrlo često, skoro uvek fotografiše objekte koje je nemoguće vizuelno uočiti njegovim teleskopom.
Rekoh, ključna stvar je koristiti mnogo kraćih ekspozicija.

U mom slučaju galaksija m33 (koja ne spada u lake objekte, pre svega zbog niskog površinskog sjaja od 14.2 mag/arcmin/2) je morala da bude snimana na taj način. 37 snimka po pola minuta na iso1600 i 200mm f6.8 je bilo dovoljno.
Da sam koristio duže ekspozicije nagomilao bih šum i smanjio bih dinamički raspon - metoda mnogo kratkih ekspozicija ima itekako prednosti u sredinama sa umerenim LP-om.



Poznata ponekad i kao Pinwheel galaksija, doduše netačno jer se to odnosi na m101, m33 predstavlja objekt koji je izuzetno osetljiv i na najmanje svetlosno zagađenje. Sa izuzetno tamnih lokacija je moguće uočiti je i golim okom ali su danas te lokacije veoma retke.
Ukupan sjaj od 5.7 magnitude je razmazan na ne tako maloj površini od 1.12 x 0.45 stepeni, što znači da je po dužoj osi 2.5 puta veća od punog Meseca. Sama galaksija pripada našoj lokalnoj grupi i po novijim teorijama nalazi se na sporoj i širokoj orbiti oko M31.

Коментари