M31 U 200mm

Tako je, ova galaksija prosto vapi za širokougaonim snimanjem. Ovde je snimanje vršeno Pentacon 200 objektivom i vrlo malo je kropovano. U praksi ovaj objektiv daje dosta ravno korigovanu sliku ali hromatska aberacija oko sjajnijih zvezda je očigledna. Smanjenjem blende na f6.8 sam problem samo ublažio; takođe ako ovaj objektiv otvorite u potpunosti (f4.0) sem kolorne aberacije zvezde dobijaju i raličite oblike. Naravno, kompletno nerealne i geometrijski nepravilne.




O samom objektu se zna skoro sve: magnitude 3.4, ova galaksija dominira sazvežđem Andromede i našom lokalnom galaktičkom grupom. Udaljenost iznosi oko 2.5 miliona svetlosnih godina (merio Edwin Hubble na osnovu sjaja promenljivih tipa cefeida) što u kombinaciji sa njenom prividnom veličinom na nebu daje impresivne razmere.
Pošto o ovom objektu imate zaista mnogo toga da pročitate na netu napomenuću samo da se od poznatih 14 patuljastih galaksija koje orbitiraju oko M31 na ovoj slici vide samo M32 i M110.

Mislim da ako se uzme u obzir da je snimljeno samo 34 snimka po pola minuta na ISO1600 ovaj dinamički raspon nije toliko loš. Naravno, moja lokacija prosto vrvi od svetlosnog zagađenja - stoga je ovo po meni adekvatan rezultat.
Stack i primarna obrada u Irisu, sve ostalo u Photoshopu.

Коментари