PROŠLOGODIŠNJA M4

Kopajući po starim arhivama našao sam nešto što nisam stigao da obradim: jato M4 iz leta prošle godine. Dve serije su snimljene, 24x20sec ISO800 i 25x20sec ISO1600.
Obe sam posebno radio u Irisu i preklopio u PS. Rezultat je dinamički raspon sa iso1600 ali najsjajnije zvezde nisu izgorele. Simpatično, kako se toga ranije nisam setio.



Vrlo često koristim ISO1600 koji daje dosta detalja u srednjim tonovima ali, nažalost i pregorele centralne regione sjajnijih zvezda. Ovo je vidljivo i na RAW snimcima a nakon obrade u Irisu postaje još vidljivije. Činjenica je da Iris potencira ovo "pregorevanje" po cenu izvlačenja detalja u srednjim i tamnijim tonovima koji su presudni za magline, galaksije i zvezde najnižih magnituda.

Kad se uključi obrada na ISO800 pregorevanje bude manje izraženo. Preklapanjem u Photoshopu dobijamo:



O zbijenom jatu M4 (Scorpio) kruži osmatračka fama da je jedno od najlepših zbijenih jata. Razlog je centralna poprečna prava linija koju čine 8-10 zvezda dajući simetriju ovom, relativno pravilno kuglastom jatu. Drugi razlog je prečnik: ovo je jedno od dva najbliža zbijena jata nama i na nebu je dimenzija punog Meseca. To znači da se i u dvogledima zapaža da u tom delu Škorpije nečeg čudnog ima.

Коментари