NGC 457

Sam klaster na malom uvećanju liči na sportski avion sa elisom tako da se lako nalazi. Lako se nalazi i ovako: od Epsilon Cass produžite malo preko Delte. Elisu čini Phi Cass koja nije član skupa; njena peta magnituda se itekako vidi na rubu jata. Samo jato uglavnom čine zvezde 7-10mag mada ih ima i ispod 13mag. Prečnik klastera je 13 minuta (zagarantovan doživljaj na malom uvećanju), magnituda skupa 6.4 a posebno interesantan i lak zadatak je razdvajanje dvojnih u centru jata. Ja sam koristio 90x, na 180x je bilo opušteno dok se i na snimku vide dve zvezde-pobratimi slične magnitude.
Ovde je složeno 17x10sec na ISO 1600, kropovano i propušteno kroz NoiseNinju u samom startu. U DeepSkyStackeru je rađeno sygma clipping i rezultati su primetno bolji nego na average, pre svega u smislu šuma. Dovoljno je da kažem da finalna slika nije uopšte zahtevala skidanje šuma, samo je podešavanje obavljeno sa luminance i saturacija je povećana.
Sledi i objašnjenje za oblik Phi Cass - obzirom da je objekt lutao po okularu sa jedne na drugu stranu i da to nije uvek bilo moguće precizno podesiti, dobio sam zrake oko zvezde (od spajkova) koji su različite orijentacije. Moglo je to da se sredi u PhotoShopu ali to onda i nije verodostojni fotos nekog astronomskog objekta.



http://picasaweb.google.com/lh/photo/1H2rV3iqIH0vj6NLPNwjZg?authkey=Gv1sRgCP6cx_DEnvy4bQ&feat=directlink

Коментари