JATO DIVLJIH GUSAKA

Jedan od svakako najlepših primera otvorenih jata je M11. Locirano u Štitu (Scutum) lep je cilj dvogleda i bilo kog teleskopa. Sa umereno velikim njutnom (200mm) moguće je zapaziti više stotina zvezda, tačnije ispod 14 magnitude ih ima oko 500, a ukupno se smatra da ima oko 3000 zvezda.
Odlučio sam se na kraće ekspozicije, tačnije 10 sec ISO 1600 da bi praćenje na jugu funkcionisalo dovoljno precizno. Ukupno 11 JPEG-ova je stakirano uz jednu specifičnost.
Naime, staro je pravilo da se šum skida na kraju obrade. Ja sam morao to da uradim sa svakim pojedinačnim lightom jer je DeepSkyStacker pronalazio nepoznatih 30 hiljada zvezda na svakoj slici. Naravno da je on u zvezde uračunao i termički šum.
Rezultat je bio prilično dobar: nije bilo potrebe nanovo skidati šum a DeepSkyStacker nije mleo hard-disk satima, kao što ume. Na kraju sam sredio sitnice u PhotoShopu i to je to. Ovo je jedan od retkih izuzetaka (uzrokovanih specifičnostima amaterske opreme) gde odstupanje od pravila u astrofotografiji daje prihvatljive rezultate.


http://picasaweb.google.com/lh/photo/YUh0hOLl9FomhAeQNNSBzQ?authkey=Gv1sRgCP6cx_DEnvy4bQ&feat=directlink


Pojedinačna slika, sa lošijim praćenjem i bez skinutog šuma:



http://picasaweb.google.com/lh/photo/cRaruazr-4DPYejVNdC_8A?authkey=Gv1sRgCP6cx_DEnvy4bQ&feat=directlink

Коментари