SUNCOKRET

Lepo je kad nebeski objekti imaju svoj trivijalni naziv koji u potpunosti odgovara njihovom obliku. Ovde je taj naziv više nego prikladan: Sunflower odnosno Suncokret galaksija ima katalošku oznaku M63 i NGC5055 i nalazi se u sazvežđu Canes Venatici u susedstvu mnogo poznatije M51. Takođe se smatra da pripada galaktičkom jatu čija je prestonica M51.
Budući da je njen karakterističan oblik zapažen još u XIX veku danas se klasifikuje u prototipove tzv flokulentnih spiralnih galaksija. Njena grudvasta struktura se jasno uočava u spoljnim granama i nije tako retka pojava u svetu galaksija, samo je položaj galaksije (nagnuta pod idealnim uglom) i relativna blizina nama čini idealnom za proučavanje takvih strukturnih neobičnosti.

Regioni formiranja novih zvezda su smešteni svuda duž spoljnih spiralnih grana. Međutim, dosad je registrovana samo jedna supernova u M63 i to 1971. godine.






Na blago uvećanom cropu se vidi ponešto od strukture ova galaksije, premda je za tako nešto potrebna jača oprema.

Snimljeno je 51 x 30sec i obrađivano standardno u Irisu i PS CS3. Za divno čudo vinjetiranje je bilo minimalno izraženo (zahvaljujući opreznoj upotrebi alatke curves) tako da sam taj korak zamalo preskočio.


Коментари