KONJUNKCIJA MESECA I VENERE

Početkom septembra je Mesec bio najbliži Suncu 5.9.2013. i tada je bio gledano sa naše hemisfere smešten ispod Sunca za oko pet stepeni. Naravno da je to bilo skoro pa nemoguće snimiti a ni videti; tako tanak srp bi beznadežno bio izgubljen u Sunčevom sjaju. Međutim, nekoliko dana kasnije Mesec se dovoljno odmakao da bude nekako vidljiv čak i golim okom.
U tom momentu je Mesec bio star nešto preko dva dana (55.5 sati) i osvetljeni srp je činio 5.3% njegove površine. Jedva se nazirao golim okom, i to više zbog izuzetno prozračnog neba, bez ikakve vlage ili oblaka.


Objektiv Canon 80-200 na 200mm, f7.1, ISO400. Eos 40d ima jedva primetno manje šuma na ISO400 od 20d, mada po meni je šum nešto što se mnogo lakše dobija neispravnim eksponiranjem slike u startu, kao i (naročito) lošom obradom. Ovde je to po meni na prihvatljivom nivou. Ovo sve oko šuma je neminovna filozofija jer kad snimate na većim žižnim daljinama vreme eksponiranja mora da bude što kraće, nevezano za kvalitet tripoda.
Razlog je termička turbulencija atmosfere; nešto što je oko horizonta višestruko izraženo. Nema tu nikakve pomoći sem što kraćih ekspozicija - da se zamrzne kolebanje oštrine na slici. Ovde je vreme ekspozicije 1/125sec, ako bih spustio na npr 1/40 slika bi bila mnogo manje oštra. Eto zašto pametni ljudi daju velike pare za 2.8 teleobjektive.

Treba preći na stvar: konjukcija je odomaćen termin kod nas, premda bi bilo pravilnije prevesti kao konjunkcija (sa jednim viška). Reč je o pojavi da se dva nebeska tela poređaju približno u istoj liniji gledano sa Zemlje. Opozicija je suprotan fenomen i pun Mesec je lep primer opozicije Meseca prema Suncu.
Mesec i Venera su se sreli na nebu idućeg dana, tj. 8.9.2013. i to je bilo interesantno jer je u kadru bila i Spika, zvezda šerif u sazvežđu Virgo (Devica). Međutim, Spika je neuporedivo slabijeg sjaja od Venere, Venera je -4.1mag a Spika prve magnitude. Ako uposlimo digitron razlika u sjaju je oko 250 puta; sasvim logično da se Venera vidi a Spika ne na donjoj slici.


Upravo te večeri je hladni ciklon počeo da se šunja preko neba. Vidite kako po Marfijevom pravilu kristalno vedar dan znači da uveče imate oblake koji niotkuda nastaju. Isti setup kao na pretodnom snimku osim što je snimano na 80mm pa je efekat turbulencije minimalan. Zato je moglo vreme da se produži na 1/13sec.
Sledeća je na 135mm i 1/4sec, ISO640. Ovde se već vidi Spika desno od Meseca, a ima i malo pepeljaste svetlosti, tj odsjaja na tamnoj strani Meseca.


Коментари