I SVE NAOPAKO (MONKEY BUSYNESS)

Prosto je ponekad fascinantno kako sve može da pođe naopako. Marfi je verovatno imao muku dok je sastavljao svoja pravila (priča se da je bio avio-inženjer, ko zna kakve je sve stvari doživljavao na poslu).
Doduše, ovo je priča sa srećnim krajem. Ništa od elektronike nije crklo a rezultat je primeren okolnostima. Zapravo je i bolji.

Svoj naziv "monkey head" ovaj objekt je opravdao. Zvezda magnitude 7.5 unutar ovog gasovitog oblaka je primećena od strane Giovani Batista-e još 1654.g a nezavisno od toga je malo jato takođe opisao polovinom XIX veka Karl Christian Bruhns. Kompletna tvorevina je dobila oznaku NGC2175 i redosled otkrića otprilike ide ovako: zvezda > jato > nebula. Sama nebula ima oznaku SH 2-252 i kažu da liči na glavu majmuna.

Pripremajući se za majmunska posla znao sam da nije teško locirati ovaj objekt. Nađe se zvezda Propus (Eta Geminorum) u Blizancima koja je lepih 3.3mag. Nalazi se gore desno na slici. Nije baš najsjajnija u tom sazvežđu ali se lepo vidi golim okom, u zavisnosti kakvo nebo imate. Malo jugozapadno (za mene odavde: dole i desno) i u istom vidnom polju 200mm objektiva se nalazi traženi majmun (NGC2175).
Oštroumno sam namontirao aparat i objektiv na prsten EQ6 montaže i otprilike locirao ono što se traži. ISO je stavljen na 3200 i pola minuta ekspozicije na f4 da bi se maglina pokazala. Umesto magline sam našao malo jato i oko njega neke naznake promene boje. Znači, tu je.

Maler br 1)
Dok sam sve montirao nasred polja, useverio i balansirao prošlo je očekivanih sat vremena. U momentu dok je trebalo da se nađe majmun, podigao sam glavu i počeo da se osećam... Kao majmun.
Nebo je bilo prepuno oblaka.
Nekakvi ružni stratusi su prekrivali 80% neba.
Nekoliko stotina metara od kuće sam ostavio ceo sklop na sat vremena i otišao kući da pijem čaj. Naravno, za to vreme se razvedrilo.

Maler br 2)
Fokusirati i podesiti blendu na neku manju vrednost (f6.8) je jedno, zaboraviti vratiti ISO sa 3200 na 1600 je nešto sasvim drugo.

Maler br 3)
Prilikom balansiranja sam ostavio da istok bude teži. Izgleda da sam malo preterao, svi snimci imaju blago razvučene zvezde. A moguće je i da je akumulator imao slabiji napon pa je montaža sporije okretala.

Maler br 4)
Posle herojskih 25min borbe sa čajem došao sam do mašinerije koja je otkucavala zadnju ekspoziciju. Nije bilo nikakvog orošavanja prednjeg elementa objektiva jer sam kao dodatnu zonericu upotrebio A4 papir zalepljen preko originalne zonerice.
Problem je nastao kad sam krenuo da snimam dark-frejmove. Posle tačno dva okidanja aparat je zaćutao i prijavio da je baterija odnosno akumulator od 100Ah prazan. Šanse da se to desi su male ali eto, očigledno je da je u startu trebalo puniti ga duže od 2-3 sata koliko sam ja punio.


Nakon što sam podneo tolike žrtve Majmunskom Božanstvu jer sam se drznuo da snimim portret Njegove Visosti - smatrao sam da sam sve poreze platio i da se više ništa neće okrenuti protiv mene. Obrada je bila rutinska, nije bilo značajnijeg pada kvaliteta bez obzira što sam eosa oterao u ISO za koji nije napravljen. Takođe samo dva dark frejma nisu narušili strukturu finalne slike.

Dakle, 25x1min, ISO3200, dva dark frejma, Iris, PS CS3.

Maler prilikom pisanja posta neću da računam. Za sve ove godine nikad mi nije pukao blog ali...
...ne ide za sve okrivljavati majmuna. Kriv sam samo ja što sam ga uznemirio.

Mali update:
Ponovo sam obradio finalnu sliku sa namerom da prikrijem artefakte nastale od upotrebe ISO3200 (setite se da je to zadnje podešenje na aparatu, više služi za Ne_Daj_Bouze nego za realnu upotrebu). Stoga sam manje navalio na curves i maskiranje.
Rezultat nije dramatično bolji, zato mislim da je to otprilike to što se tiče obrade.


Коментари

  1. "Kriv sam samo ja što sam ga uzmemirio."

    ...uzNemirio ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман2. март 2013. 10:59

    Vec tri godine fotkas po 30s frejmove, vreme je odavno da zapocnes ozbiljnije fotografisanje ili jednostavno nema svrhe tumarati s opremom zarad pocetnickih fotki s puno suma, malo detalja itd..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo toga u ovom zaluđivanju nema svrhe. A što se tiče fotki... Početničke?
      :-)

      Избриши

Постави коментар