ČEKAJUĆI KOMETU...

I dok se na nebu zadnjih meseci ne dešava ništa zanimljivo - obavezno bude vedro. A kad se namesti neki nebeski spektakl, kao što je dolazak komete PANSTARRS, onda moraju da se navuku oblaci (da, neko je skoro nešto KUPOVAO!) i da naprosto uočimo sve čari umereno kontinentalne klime.
Dana 12.III.2013 sam bio spreman u zasedi, sa hrpom objektiva i tripodom na jednom brdu iznad Kragujevca, ali oblaci su naprosto bili neumoljivi. Sledećeg dana (13.III) sam takođe očekivao priliku, od kuće (za slučaj faila, da mi ne bude krivo) i oblak je stajao tačno tamo gde je bila kometa, s tim da je u svim ostalim pravcima bilo vedrih rupa.

Ovo je još jedan dokaz da u astrofotografiji i fotografiji uopšte, nije dovoljno imati dobru opremu niti umeti dobro raditi s njom. Nije dovoljno ni magistrirati Photoshop. Potrebno je još nešto a to se zove luda sreća.
U iščekivanju iste imam slike mladog Meseca koji je uspeo da se pojavi kroz zavesu mrskog neprijatelja, tj ciklona.


Prva je snimljena 18-55IS objektivom a ostale teleobjektivom 80-200. Ako ništa drugo, imate prilike da vidite earthshine ili pepeljastu svetlost, fenomen koji nastaje kad Zemlja obasjava stranu Meseca okrenutu nama.





A ako se prisetimo prošlog meseca, tj februara, atmosfera je bila neuporedivo drugačija. Evo tadašnjeg mladog Meseca i prozirnog neba koje daje detalje čak i na tako malom uvećanju kao što je 200mm.

 Kometa mora pasti za slobodu. Više sreće u sledećim zasedama.



Коментари

  1. pozdrav yagodinac,

    svaka cast na trudu. Slike su predivne.
    Iako nije mesto morao bih Vam postaviti jedno pitanje. Vidim da koristite teleskop Skywatcher 130/900. To je instrument za koji sam konkretno ja zainteresovan. zanima me kakve su njegove mogucnosti u astrofotografiji? Kakvu sliku daje u vizuelnom posmatranju?
    Unapred zahvalan

    Mitja

    ОдговориИзбриши
  2. Teleskop reflektor 130/900 je odličan početnički instrument, mada mu u DSLR astrofotografiji nije mesto. Razlog nije njegov spor f-odnos (f7) već plastični rack & pinion fokuser. Problem sa fokuserom je njegova mala nosivost i nepreciznost ali najviše nemogućnost postizanja fokusa sa DSLR aparatima. Trebalo bi uraditi adaptaciju da fokuser više uđe prema tubusu što prodrazumeva zamenu fokusera.
    Ovim teleskopom je ipak moguće snimati i to afokalno. Pre svega tu su Sunce, Mesec i planete i 130/900 tu uopšte nije loš.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар