ZBIJENO JATO U MLEČNOM PUTU

Retkost je naći globularno (zbijeno) jato unutar Mlečnog puta. Zapravo i nemoguće; sva jata koja se vide zapravo su projekcije udaljenijih sistema. Iz čisto fotografskog i estetskog razloga interesantno je snimiti globularno jato okruženo šumom zvezda kakvu možete naći samo unutar Mlečnog puta.
Ovakvi prizori se generalno nalaze na jugu, u sazvežđu Sagittarius ali zbog LP-a, nepreciznosti, ekstinkcije i turbulencije tamo fotka nikad ne može da bude ni približna zenitu. A jedino jato u zenitu i ujedno u Mlečnom putu je M56.



Totalno na brzinu je uhvaćeno 15 snimka po 20sec i ISO800 dok se Mesec penjao. Moguće je u principu doći možda pola magnitude do magnitudu dalje ali i ovako sam zadovoljan. Ovde limit i nisu toliko bili tehnički parametri (ISO i broj, odnosno dužina ekspozicija) koliko mesečina koja je osvetljavala nebo i brisala najslabije zvezdice. Najniža magnituda zvezde po Simbadu je oko 16.6 - Mesec mi je pojeo celu jednu magnitudu.

U principu ovaj klaster je totalno nezanimljiv. U njemu se nalazi nekoliko promenljivih; udaljen je i malog je prečnika. Zapravo, naši zaključci o njegovoj udaljenosti (33 hiljade svetlosnih godina) su u obzir uzele i apsorpciju sjaja Cefeide koja je poslužila kao etalon. Apsorpciju izaziva prašina koncentrisana u disku Mlečnog puta.

Коментари

Постави коментар