KOMETA GARRADD PORED M71


Prolazak komete pored bilo kog deep sky objekta je uvek fascinatnan. Ne samo zato što se te situacije dese praktično jednom u istoriji već i zato što tad treba da bude vedro, i još poneki uslov treba da se ispuni. Zato mi je ovo draga sličica...
Praćenje na jugu je uvek bilo problematično, pritom je i duvao jak vetar. Na Crnom Vrhu gde je pogled otvoren ka jugu ovo je posebno bilo izraženo; naravno, uz pripadajuću atmosfersku nestabilnost (turbulenciju, treperenje slike). Zato je snimljeno 73 ekspozicije po 10sec koje su složene u DSS-u, posebno kometa Garradd a posebno zvezdana pozadina. Što je sigurno - sigurno je.



Sa leve strane se nalazi otvoreno jato M71 koje pripada zbijenom jatima (globularnim klasterima). To je malo čudno obzirom da liči na otvoreno; međutim dijagnoza je neosporno postavljena spektroskopskim putem. Reč je o većem sadržaju metala nego što je uobičajeno za zvezde otvorenih jata.
Što se tiče komete Garradd ona je jedna od sjajnijih koje su se pojavile proteklih nekoliko godina. U momentu snimanja se njen sjaj kretao oko 7.5-8.0mag.
Spajanje layera je obavljeno u Photoshopu i pritom se, nažalost, izgubila struktura kometinog jezgra. To je mana ove metode.

Коментари

  1. Mysteries of the deep sky-divno, neiscrpno i ovekovečeno nadahnutom fotografijom. Mogu li tvojim okom da doživim Veneru na dan 4.10. ove godine? Ne bih želela da budem neodmerena, niti da ovo zavisi samo od tebe na taj dan,ali izuzetno bi mi značilo, do te mere da bih ti bila dužnik.Eto, ja nekako i pitah, a ti... Ma kako bilo, pozdravljam te i pratim, naravno, samo tvoj opsesivni i fascinantni rad, toliko živ da drhtaj njegovog pulsa osetim kroz svaki snimak. Izvini ako sam ovim bila neumerena. .

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na komentaru, moje obaveze jednostavno nekad ne mogu da isprate redosled na nebeskoj pozornici.
    Više sreće naredni put.
    (-;

    ОдговориИзбриши

Постави коментар