DOUBLE NEBULA

Jeste, kao što postoji double cluster (dvostruko jato) tako postoji i dvostruka maglina. I obe atrakcije su smeštene jedna pored druge!
Reč je o IC1805 i LBN667 strukturama, na zapadu poznatijim kao heart & soul nebula. Ne znam kako ih zovu na istoku ali za snimanje sam upotrebio biser ruske tehnike - helios 44 m4 objektiv, pametno zaustavljen na f4.



U praksi sam više puta nahvalio ovo neopravdano potcenjeno staklo, ni ovog puta nisam drugačijeg mišljenja. Sa 30 ekspozicija po isto toliko sekundi na ISO800 stakiranje je obavljeno u DSS-u a finalne korekcije u PS-u.
Činjenica je da je moglo poprilično bolje da bude (dužim ekspozicijama, naravno) ali je i činjenica da aparat nije modifikovan, pa je dobijanje bilo kakvih nebula zaista uspeh.
Bez problema je moglo da se snimi bar tri puta više ekspozicija, ali ovo je bio takoreći eksperiment. Ima vremena.

Коментари

  1. Volela bih, ako bi mogao,da mi snimiš supernovu PTF11kly u galaksiji M1o1 i,svakako, kometu Elenin(ako se ne varam,16.oktobra),naravno sa neizostavnim,originalnim komentarom. P.S. Nisi ni svestan kako ostvaruješ nečije snove!Hvala ti.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala i tebi, videću... M101 je sad nisko pa ne treba očekivati vizuelni spektakl.
    Kometa Elenin je trenutno nevidljiva sa severne hemisfere, na ekvatoru je nisko na zapadu. Ali biće vremena za nove objekte.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар