NOVA JUNSKA PEGA

Kao što svi znamo izgled Sunca se menja prilično brzo. Nastaju i nestaju pege/grupe pega tako da ono što se sad fotografiše ide u dokumentaciju i najverovatnije se više nikad neće pojaviti.
Vizuelnom pregledom sam zaključio da ova izuzetno kontrastna pega (11236) može itekako dobro da se fotografiše. Prvo je snimljeno 34 fotosa na ISO400 1/8000sec eosom 20d kroz teleskop 150/750, stakiranje odrađeno u Registaxu:Ne obraćajte pažnju na balans boja, to je nešto krajnje subjektivno i diskutabilno, obzirom da bi Sunce trebalo da bude belo a kroz astrosolar foliju izgleda bakarno.
Dalje sam snimao klip canonom a560 kroz 10mm okular i videlo se da se određeni detalji mogu dodatno izvući, mada sam se začudio zbog haloa u najvećoj pegi. To je očigledno rezultat rada Registaxa odnosno preteranog uoštravanja.Naravno da uvek može bolje ali instrumenti kao što su f5 reflektori su baš ozloglašeni kao osetljivi na temperaturne turbulencije u tubusu. Danas je bilo preko 30 a on je adaptiran bio na nekih 15-20 stepeni...

Коментари