NOVA JUNSKA PEGA

Kao što svi znamo izgled Sunca se menja prilično brzo. Nastaju i nestaju pege/grupe pega tako da ono što se sad fotografiše ide u dokumentaciju i najverovatnije se više nikad neće pojaviti.
Vizuelnom pregledom sam zaključio da ova izuzetno kontrastna pega (11236) može itekako dobro da se fotografiše. Prvo je snimljeno 34 fotosa na ISO400 1/8000sec eosom 20d kroz teleskop 150/750, stakiranje odrađeno u Registaxu:



Ne obraćajte pažnju na balans boja, to je nešto krajnje subjektivno i diskutabilno, obzirom da bi Sunce trebalo da bude belo a kroz astrosolar foliju izgleda bakarno.
Dalje sam snimao klip canonom a560 kroz 10mm okular i videlo se da se određeni detalji mogu dodatno izvući, mada sam se začudio zbog haloa u najvećoj pegi. To je očigledno rezultat rada Registaxa odnosno preteranog uoštravanja.



Naravno da uvek može bolje ali instrumenti kao što su f5 reflektori su baš ozloglašeni kao osetljivi na temperaturne turbulencije u tubusu. Danas je bilo preko 30 a on je adaptiran bio na nekih 15-20 stepeni...

Коментари