IGLA U PLASTU SENA

Veoma često ovu galaksiju zovu igla (needle galaxy). Locirana u sazvežđu Coma Berenices na samoj ivici velkog jata Mel111 galaksiju NGC4565 nije uopšte teško naći. U suštini ako je dobra transparencija (kao što je bila dok sam snimao) nikakav problem neće biti uočiti je i na maloj visini od oko četrdesetak stepeni, u momentu dok lagano tone u zapadno nebo.
Ideja je bila da nešto snimam dok se teleskop bude hladio i optika adaptirala za finalnu metu te večeri: M51 i supernovu u njoj. Odsustvo meseca i fenomenalna transparencija su podelili vreme za snimanje pa su kao pripremna meta poslužile dve galaksije umesto uobičajene jedne. Snimao sam, dakle, NGC4565 i NGC4725 a kada su optika i temperatura došle u ekvilibrijum krenuo sam na M51.
Elem, 27x30sec, ISO1600, Iris i PSCS3.



Kao što se sa slike vidi galaksija predstavlja fascinantnan objekat za snimanje. Zanimljivo je napomenuti da leži tačno u ravni severnog galaktičkog pola, tj pola Mlečnog Puta i da se zato njena tamna traka prašine ovako projektuje. Još jedna interesantna nedoumica je priroda centralne izbočine odnosno haloa oko jezgra. Činjenica je da mnoge galaksije sa zemlje mogu biti snimljene pod ovakvim uglom (tzv edge-on sistemi) ali nijedna nema ovoliko izbočenje samog jezgra. Pošto trenutno nemamo jasne podatke oko smera i, još važnije, brzine rotacije zvezda u izbočenju još uvek ovo ostaje kao nejasan kuriozitet.
Inače je magnituda galaksije 9.6 a surface brightness 13.30. Zvezda koja dominira levom stranom kadra je u teleskopu neugledne 9.1 magnitude a ostali galaktički objekti obeleženi na slici se vide dole:

Коментари