TO BARLOW OR NOT TO BARLOW?

Dobro pitanje.
Teorija kaže da će barlow 2x otkriti nove strutkure na Mesecu koje nisu vidljive na manjem uvećanju. Astronomska praksa kaže da je bolje imati dobar okular nego loš barlow... Pa da vidimo.



Ovo je fotos kratera Gassendi kroz 150/750, okular 10mm, Canon A560 i 4x optički. Stakirano je ispod 1000 frejmova u Registaxu i upotrebljeno efektivnih 15%.
Sledeća fotka je to isto samo je u igru ubačen 2x no name barlow (made in china).



Ako ćemo iskreno, barlow jeste malo podigao mogućnost detekcije sitnih struktura na površini Meseca. Možda je to poboljšanje 30%, nikako 2x kao što bi neko možda očekivao.
Objašnjenja: barlow je (made in) PRC, to dovoljno govori o optici. Dalje, atmosfera je bila zastrašujuće turbulentna. Zatim, moj teleskop je dobro kolimiran ali na tako velikim uvećanjima (recimo 400x) kolimacija mora biti exellent, itd.
Jedan od relativno nepoznatih razloga je to što na velikim (dakle planetarnim) uvećanjima EQ6 sa svojim motorima ume prilično da vibrira - to se itekako vidi na klipu. Veliko je pitanje koliko to utiče na kvalitet dobijenih snimaka...

Poređenja radi, dole je snimak istog kratera kroz 130/900 newtonian, klip je imao slične parametre. Vidi se da uprkos atmosferi ništa ne može da zameni aperturu.

Коментари