ANTARES I ALNIYAT

Dve veoma bliske zvezde u sazvežđu Škorpije iz naslova se nalaze na snimku; između njih su dva zbijena jata - M4 i NGC6144.
Antares je svoj naziv zaslužio svojom sličnošću sa Marsom, pre svega po boji. Stari Grci, koji su svog rata zvali Ares, upadljivo sjajnoj crvenoj zvezdi su dali ime Anti-Ares, odnosno Aresov protivnik. Magnituda ovog crvenog džina je 1.29 u odnosu na Vegu, to se odnosi na ukupan sjaj. Međutim u plavoj svetlosti je izmereno samo 3.5mag što Antares duguje svojoj crvenoj boji.
Sa udaljenošću od približno 550 svetosnih godina i prečnikom koji je oko 900 puta veći od Sunčevog jasno je zašto se teško prepoznaje Antaresov pratioc u instrumentu od 150mm. Zapravo njihova udaljenost od 2.86 uglovnih sekundi (ili 574 A.J.) je lak plen za 150/750 ali ako se uračuna sjaj ogromne primarne zvezde i visina od jadnih 20 stepeni na jugu, onda stvari postaju prilično kompleksnije. U praksi najbolji način za osmatranje Antaresa B je okultacija glavne zvezde Mesecom; mada ponekad može da posluži i udaljeno brdo ili arhitektura.

Nije mi to bio cilj. Hteo sam da snimim providne magline kroz koje se vide objekti iz naslova. Međutim, i tu je bilo otežavajućih okolnosti: objektiv 200mm je morao da se obuzda na f6.9. Samim tim se ekspozicije enormno produžuju a aparat nije modifikovan. Otežavajuće je bilo i to što nije korišćen nikakav LP filter. Još jedna stvar igra bitnu ulogu: snimani objekti su veoma nisko - tipično oko 20 stepeni.






Parametri su 72x30sec, ISO1600, Pentacon 200 f6.9, EQ6.
Na slici se vide još dva zbijena jata, sjajnije je M4. Sa prečnikom u dlaku manjim od punog Meseca ovo jato je poznato još kao Ptolemejev klaster upravo zato što je Klaudije Ptolemej među prvima opisao magličastu pojavu u sazvežđu Škorpije. Sa magnitudom od 5.9 spada u najsjajnija zbijena jata a odlikuje se i centralnom vertikalnom prečkom koju čini desetak zvezda u samom centru.
Manje jato je NGC6144 i udaljenije je od M4 tačno tri puta. Upravo za toliko je manji i njegov prečnik i sjaj. Najsjajnije članice ovog jata imaju magnitudu od 13.4.

Izuzetno je teško bili u obradi dobiti bilo kakve detalje maglina. Ako se uzmu svi parametri u obzir trebalo bi biti zadovoljan.

Коментари