M104 - SOMBRERO GALAKSIJA

Uvek sam se pitao ko smišlja te nazive; dokoni doktori nauka na udaljenim i usamljenim opservatorijama ili amaterski posmatrači u sopstvenom dvorištu...
Bilo kako bilo, ovde je pogođena suština - galaksija zaista izgleda kao nečiji sombrero koji je, nošen vetrom, završio negde gore. A sombrero je otkrio neko pre Messier-a (neverovatno ali tako je): Pierre Mechain. Sam Messier je u svom poslednjem izdanju kataloga rukom dopisao podatke o pet objekata, među kojima i ovu izolovanu galaksiju na ivici sazvežđa Virgo. Herschell-u pripada otkriće tamne trake prašine na ekvatoru galaksije koja označava nivo diska u kome se dešavaju formiranja zvezda. Ostatak galaksije (halo) je mrtav u tom smislu; tu se nalazi veliki broj globularnih jata čija je osnovna osobina da ne produkuju zvezde.

Snimati M104 koja se nalazi na jugu moguće je samo u odgovarajuće vreme. I ovog puta sam malo zakasnio; M104 sa lokacije ispod Crnog Vrha je bio veoma nisko. Imao sam nepun sat i 33 snimka po 20sec na ISO1600 je složeno. Pritom nivo detalja koji se vidi uopšte nije loš za tako kratke ekspozicije.






Još par kurioziteta: do skoro je postojala dilema oko oblika galaksije. Smatralo se da prsten (disk?) prašine predstavlja jasan znak spiralne strukture ali je Spitzer potvrdio postojanje mnogo većeg haloa od onog u vizuelnom opsegu. To bi značilo da je u pitanju eliptična galaksija što je danas već prihvaćeno.
Osim toga, spajanjem činjenica kao što su veliki halo, traka prašine, ogromna crna rupa u centru i eliptični oblik - po mom skromnom mišljenju, označavaju stapanje najmanje dve galaksije (od kojih najmanje jedna je spiralna) u jednu. Vrlo moguće je da kad bi smo mogli da gledamo poprečno u M104 videli bi kvazar; rezultat jake aktivnosti crne rupe u centru koja još nije počistila sopstveni komšiluk.

Коментари

Постави коментар