MIZAR & ALKOR: POREĐENJE IRISA I DSS-A

Ako je Mesec pun malo toga je moguće snimiti izuzev planeta i samog Meseca. Međutim, još jedan astronomski, više osmatrački izazov su dvojne zvezde.
O paru Mizar-Alkor se dovoljno zna, uključujući i da je glavna zvezda u Mizaru dvojna. Kad je atmosfera stabilna a teleskop kolimiran razdvajanje glavne zvezde je moguće i na najmanjim uvećanjima (moj rekord je 26x) što znači da je to moguće fotografisati.
Snimak je nastao na brzinu, dok smo Ćupričani i ja isprobavali novu lokaciju za gledanje/snimanje istočno od Ćuprije.

Upotrebljeno je 22 snimka ISO800 i deset sekundi ekspozicije. U startu iznenađenje: DSS odbacuje pola snimaka i pristaje da radi samo sa 13. Takav bezobraluk nisam mogao nikako da eliminišem, bez obzira što je odabrano da stakira 100% najboljih snimaka.



Slika je crop negde oko 80% originalne rezolucije. Pošto se zna da DeepSkyStacker ima svoje neke algoritme za boje i luminance ovo je podešeno najbolje što je moglo a saturacija i balans boja su dorađivani u Photoshopu. Moralo je mnogo da se vadi iz tame jer je ekspozicija kratka: nešto preko dva minuta u suštini. Posledica je dosta šuma.
Što se tiče Irisa on guta sve. Ovde je 22 snimka složeno a male finese (curves, levels, saturacija i balans boja) u Photoshopu. Rezultat je generalno mnogo bolji u šta može svako da se uveri:



Dovoljno je bilo o obradi, o samim objektima nešto: da je reč o dvojnom Mizaru (zvezda levo) vidi se po dupliranim spajkovima, odnosno četvorokrakim zracima oko zvezde.
Ceo sistem leži oko 80 svetlosnih godina od nas i interesantno je da dvojni Mizar zapravo predstavlja četvorostruki sistem a pošto se još od 19.veka spektroskopski zna da je i Alkor dvojna zvezda... Ispada da ono što dvogledom vidimo kao dve zvezde u Velikom Medvedu zapravo predstavlja šestostruki sistem!

Коментари