BLEDO GLOBULARNO JATO

Opšta je podela zvezdanih jata (klastera) na otvorena i zatvorena. Sinonimi su zbijena i rasturena; pritom zbijena vrlo često zovemo globularna (kuglasta). Kad se prevaziđe ovaj vašar raznoraznih naziva shvatimo da postoje samo dve vrste jata, ona koja predstavljaju male i retke gomilice zvezda i ona koja predstavljaju mutne loptice u malim teleskopima.
Ova druga jata naravno da su interesantnija i spektakularnija. Globularna jata su između sebe vezana mnogo jačim gravitacionim silama nego otvorena jata, pritom su i zvezde po definiciji u njima nastale u kratkom vremenskom roku. Disperzija članica ovih jata je veoma spor proces; većina jata je formirana u mladosti univerzuma a postoje i danas, odnosno sporo se raspadaju. To je upadljiva razlika u odnosu na otvorena jata. Pošto, za razliku od galaksija, u globularnim jatima nema nastajanja novih generacija zvezda, logično je da su sve zvezde u njima prva generacija. U većini slučajeva reč je o starim crvenim zvezdama koje neretko dostižu starost od 10 milijardi godina.


Par samo reči o načinu kako uopšte globularna jata najčešće gube zvezde: reč je o plimskim silama koje nastaju usled gravitacionog uticaja bliskog masivnog tela - ovde je reč o Mlečnom Putu. U suštini sve se svodi na to da sila ne deluje uniformno duž svih delova jata već je jača sa jedne strane. Ta nejednakost ima osobinu da raščerupa jato koje za sobom često ostavlja trag izbačenih zvezda.

Jato NGC6366 sa svojom magnitudom 10 ne spada u preterano sjajna jata. Svega nekoliko zvezda ima koje su magnitude oko 14 pa vam je potreban prilično veliki teleskop i tamno nebo za uočavanje zvezda koje čine jato. Pa čak i onda najsjajnije članice jedva izlaze iz blede izmaglice pozadinskih zvezda. Dole desno od jata, otprilike jednu trećinu stepena nalazi se zvezda 47 Ophiuci sjaja 4.5mag, i ona dominira kadrom. Vrlo je korisno tražiti prvo dotičnu zvezdu a onda pokušati sa jatom.

Naravno da sa moje urbane LP-om zagađene lokacije ni govora nije bilo o tome da zaista vidim jato. Tek na probnoj 60sec ISO3200 slici se ukazalo crveno jato, doduše jedva.
Složeno je 68 ekspozicija po pola minuta svaka, 20d + 150/750. Najslabija zvezda na slici je magnitude 17.5.

Коментари