KAPELA U PROLAZU

Sa moje geografske pozicije Kapela (Capella - Alpha Aurigae, najsjajnija zvezda u sazvežđu Kočijaša) nikad ne zalazi. Tačnije, u momentu kad je tačno na severu ona samo dotakne zemlju i to je to, odmah ide gore. Tako to izgleda kad živite na 44 stepena geografske širine.
Pošto smo mi locirani relativno daleko od ekvatora, leti će ovde biti donekle izražen fenomen "belih noći", odnosno oko dugodnevnice noć će relativno kratko trajati. Naravno da to nije kao na severu ali dođe simpatično kad na severozapadu i severu dugo nakon zalaska Sunca vidite večernje rumenilo. Nije doduše tako simpatično kad shvatite da imate samo nekoliko sati za astrofotografiju, ali to je tako.

Vreme snimanja je 21:38h po lokalnom vremenu; Kapela je desno i nalazi se na nekih 5 ipo stepeni visine iznad horizonta. Levo i nešto iznad se nalazi malo tamnija zvezda Menkalinan, druga po hijerarhiji u istom sazvežđu. Njen sjaj je 1.9mag na prema Kapelinih 0.08mag, to je razlika od grubo dva puta ali se ovde i ne uočava toliko iz razloga što gusti slojevi atmosfere malo prigušuju Kapelu. U osnovi se Kapela klasifikuje kao G-klasa odnosno žuta zvezda ali ovde usled apsorpcije svih frekvencija a najmanje crvene, zvezda izgleda crveno.
Zapravo, Kapela predstavlja sistem dve žute zvezde koje se lagano šire i hlade sa tendencijom da jednog dana budu crveni džinovi. Oko tog para orbitira još jedan par crvenih patuljaka i to je kompletan sistem. Vizuelno se u teleskopu neposredno oko Kapele uočava još 6 zvezda magnitude 8-18, na distanci od 46 sekundi do osam minuta, ali nijedna od ovih zvezda nema nikakve veze sa sistemom Kapele.

Što se tiče druge zvezde, Menkalinan, i onda je sistem dve velike plave zvezde na distanci od 13 sekundi (to je prečnik Saturna bez prstena) što znači da se lepo uočava u teleskopu. Upadljiva je i razlika u boji u odnosu na Kapelu.


Objektiv 18-55IS na 45mm, f7.1, ISO500, 30sec. Kapela je desno. Međutim, nešto drugo mi je privuklo pažnju: oblak iznad šumarka je svetliji od neba. Znajući da noktilusent oblaci izuzetno retko bivaju viđani ispod 50 stepeni širine, snimio sam širi kadar na 20mm sa istim postavkama:


Posle malo pomnijeg gledanja ispostavlja se da je reč o običnom cirusu koji svetli obasjan mesečinom.  Tekstura noktilusent oblaka je takođe mnogo naboranija i oštrija, s tim što su oni ujedno i sjajniji; tako da ovde nema zabune - nemam sreće. A ovih dana se noktilusent oblaci najbolje vide...

Коментари