GLOBULARNO JATO M107

Prvo izdanje Mesijeovog kataloga je sadržavalo samo 45 objekata, finalni rad kasnije je obuhvatao ukupno 103 nebeska objekta. Na osnovu kasnijih Mesijeovih beleški na marginama, dodat je M104 a ostatak do današnjih 110 pripada ostalim autorima, nikako Šarlu Mesijeu.
O otkriću uopšteno govoreći, otkrio ga je Mechain a kasnije su njegovih nekoliko objekata dodati M katalogu. Predpostavlja se da je Mechain to planirao i sam da uradi pre smrti. Faktički, nikakve veze ovo zbijeno (globularno) jato nema sa Mesijeom, pa ipak se nalazi tu - na kraju, zbunjujući istoričare astronomije.

Nepotrebno je reći da je i Heršel nezavisno otkrio ovo jato i klasifikovao ga kao takvo, razlučujući prvi izmaglicu na male zvezdice.
Umereno kompresovano jato, ondosno malo siromašnije zvezdama od najspektakularnijih jata severne hemisfere, M107 je ujedno i osrednje bogato težim metalima. Ovo je interesantan podatak jer se globularna jata siromašnija metalima nalaze u halou naše galaksije a bogatija metalima u centralnom ispupčenju oko jezgra. Reklo bi se da M107 stoji tačno na pola puta u tom smislu.


Postoji predpostavka da ta razlika u sadržaju metala (tj. težih elemenata od helijuma) generalno označava poreklo globularnih jata. Po tome jata bliža centru galaksije su naša domaća, a jata u halou galaksije su otkinuta od satelitskih i kanibalizovanih galaksija.


Najsjajnije zvezde na samoj desnoj strani kadra su magnitude 7-9, u poređenju s tim se vidi koliko je jato sastavljeno iz članica niskog sjaja. To je i očekivano za udaljenost od 21 hiljadu svetlosnih godina. 
Isečak (100%) originalne rezloucije imate ovde. Sever je desno.
28x30sec, ISO1600, 40d, 150/750 reflektor.



Коментари