IZLAZAK MESECA IZ ZEMLJINE SENKE

Naš pratilac je čest motiv u umetnosti i uopšte čovekovoj kreaciji, uključujući mitologiju i religiju. Ako se malo bolje razmotri uticaj punog Meseca na čovekovo ponašanje (po novijim istraživanjima nema nikakvog uticaja) izlazak ovog nebeskog tela ima i svoj metafizički značaj.
Da se zadržimo ovog puta na estetici... :-)Mislim da treba malo pažljivije pogledati da bi se našao Mesec. Nalazi se desno od drveta. Snimak je nastao običnim 18-55is; ostali parametri su f7.1, 1/800, iso200 - iz ruke na 18mm.

Objektivom 80-200 na f8.0 su snimljene naredne tri fotke, naravno sa tripoda i uz odloženo okidanje i mirror lock. To je omogućilo veoma stabilne snimke i na iso 100.Na kraju i jedna širokougaona slika na kojoj se vidi Zemljina senka na istoku. Iznad tamnoplave senke se nalazi ružičasti pojas koje bacaju Sunčevi zraci na zalasku. Taj fenomen je negde poznat i kao Venerin pojas (Belt of Venus)i traje relativno kratko; uglavnom zato što zraci veoma brzo izađu iz opsega guste atmosfere koja reflektuje zrake.

Коментари