ZIMSKA IDILA

Zimska idila na -16C koliko je pokazivao moj termometar (-17C kaže satelit) je bila najbliži opis snimanja te hladne januarske noći. Vetra nije bilo, odnosno bio je veoma slab severni tako da sam mogao da isprobam napajanje za Canona kojim se napon akumulatora od 12V konvertuje na 7.9V potrebnih za aparat.
Podesio sam sve parametre, centrirao mete i ostavio teleskop i celu skalameriju na milost i nemilost prirodnim nedaćama. Vratio sam se posle pola sata gde je aparat i dalje uredno lupao ekspozicije po pola minuta (mada je moglo i malo više; ipak je severno nebo prilično rezistentno na greške u praćenju).

Tema večeri su bile galaksije u Velikom medvedu m81 i M82. Više puta prežvakani objekti su tu_i_tamo interesantni mada sam hteo da vidim graničnu magnitudu i mogućnost registrovanja finijih detalja na mom lokalnom nebu. A nebo iz godine u godinu sve lošije...

Parametri su bili 45x30sec, ISO1600, 150/750, eos 20d.





Johann Elert Bode je otkrio veću, desnu galaksiju koja je dobila kataloški broj 81 u Messier-ovom katalogu. Grupa od 34 manje galaksije uglavnom u sazvežđu Velikog medveda ima za centar upravo galaksiju M81. Zbog svoje veličine, blago iskošenog položaja i relativne blizine ova galaksija je idealna za proučavnje tipičnih oblasti formiranja zvezda u kracima a i naslaga prašine.

Sa vaše leve strane je M82, manja cigarolika galaksija (upravo tako je i zovu) koja je nekad spadala u nepravilne galaksije. Danas znamo da se po obliku svrstava u spiralne, premda nije to on što je najinteresantnije. Rastrzana plimskim talasima i gravitacionim dejstvom većeg suseda (M81) ova galaksija je pretrpela gubitak gasa koji je nahranio susednu crnu rupu. Dvostruko izbacicanje mlazeva materije iz polova ove galaksije se nazire na ovim fotkama, mada je najintenzivnije na IC frekvencijama.
O ogromnoj energiji koja se valja tom malom galaksijom svedoče i učestale pojave supernova, otprilike po jedna u svakoj deceniji.

Standardno kukam na nebo pa bi imalo smisla izmeriti graničnu magnitudu na ovoj slici. Pomoću Simbada sam došao do granice od 18.16mag (u odnosu na Vegu) odnosno 19.11mag u oblasti plave frekvencije (B brightness), što se i vidi na ovom negativu:



Distanca između M81 i M82 iznosi oko 130 hiljada svetlosnih godina; to pomaže da shvatimo približne razmere struktura na slikama.

Коментари