SUNČEVI STUBOVI

Sunčevi stubovi odnosno sun pillars su relativno neuobičajen optički fenomen. Najprostije bi bilo reći da nastaju odbijanjem Sunčeve svetlosti o ravne slojeve ledenih kristala u atmosferi. Iz toga slede još dva zaključka, prvo da se to dešava uglavnom oko izlaska/zalaska Sunca i drugo - potrebni su specifični meteorološki preduslovi. Sloj leda može biti poremećen turbulencijom, recimo.

Postoji interesantna mogućnost da se stub stvori i ispod Sunca, upravo takav sam video. Međutim, vucaranje aparata i tripoda po snegu dubljem od pola metra je veseo poduhvat. Naročito ako treba da prepešačite oko 100m da vam drveće ne bi bilo u kadru.
Naravno da se donji stub izgubio u tih nekoliko minuta.
Ali isplatilo se :-)Sva tri snimka su zapravo HDR, po tri ekspozicije sa tripoda i spojene u PS-u. Druga po redu je snimljena teleobjektivom na 80mm, ostale dve su pomoću 18-55is.

Коментари

  1. Divno. Još uvek od tebe očekujem Veneru. Ove godine biće interesantan njen prelazak preko Sunca zajedno sa još dve planete u isto vreme, ako se ne varam.To se ne propušta ,pa makar i za neznanca, zar ne?

    ОдговориИзбриши

Постави коментар