NORTH AMERICA NEBULA

North America ili NGC7000 je prvi put uočena od strane (naravno!) Wiliama Herchsella. Danas je njeno prepoznavanje vizuelno bez filtera skoro nemoguće. Moguće je samo sa tamnijih lokacija i najbolje dvogledom.
Inače površina same magline je kao četiri puna Meseca. Sa desne strane (usred Atlantika) se nalazi Pelican nebula a još desno je zvezda Deneb. Obe nebule pripadaju istom molekularnom oblaku ispred kog se nalazi oblak tamne prašine koji apsorbuje njihovu svetlost. To je i razlog ovakvog oblika i oštrog kontrasta.
Za sada se smatra da ceo oblak osvetljava jonizujućim zračenjem Deneb, što bi značilo da je sve udaljeno oko 100 svetlosnih godina.Snimanje nije proteklo bajno, 50% vremena su oblaci napadali zenit. Međutim, ukupno samo 32 snimka po pola minuta na ISO1600 i f4 je bilo dovoljno za fotku, kroz objektiv Helios 58mm. Još jednom mogu da pohavlim ovo izuzetno oštro (i jeftino) staklo, sa prihvatljivom hromatskom aberacijom i solidnom interpretacijom boja.
Još jednom: ukupna ekspozicija je iznosila 16min. U poređenju sa činjenicom da eos nije modifikovan ovo je dosta dobar rezultat.

Коментари