GALAKSIJA MEĐU OBLACIMA

Na samoj granici Ursa major i Leo minor (nek' se vidi ko je učio latinski!) nalazi se galaksija iz naslova. Teška za brzinsko snimanje, doživela je upravo to: jurio sam je između naleta oblaka. Predviđeno vreme nije obećavalo ništa dobro ali vedro nebo popodne i predveče me je obradovalo. Snimanje je krenulo oko 21h a potom su se ukazali i prvi cirusi, uporno napadajući mesto gde se nalazila NGC3184. Snimam nekoliko minuta pa isto toliko čekam...U praksi se dešava da izmaglica smanjuje transparenciju ali ovog puta sam se konkretno uverio koliko običan poluprovidan cirus može da napravi štetu. Galaksija istog momenta iščezne sa ekrana a celo nebo dobije ružnu narandžastu LP boju...
Sama NGC3184 je umereno velika i sjajna galaksija koja je skoro licem okrenuta ka nama. Ugao iznosi 135st. To je i razlog njenog niskog površinskog sjaja od 13.90m/arcmin2.
Međutim, galaksija ima interesantnu spiralnu strukturu koja se, iskreno, tek nazire na ovim fotkama.Ovde je crop 100% iz koga se vidi da može i bolje. Snimljeno je ukupno 18x30sec ISO1600, eos 20d & N150/750.
Idući put mogao bih da snimim još lightova pa da rezultat bude bolji. Mada, iz ovako kratke ekspozicije zadovoljan sam i ovim signalom.

Nakon par dana sam snimao ponovo i dobio dovoljno materijala za novu obradu. Zbog prelaska meridijana tubus teleskopa je rotiran za 180st pa su i fotke zarotirane. Nadao sam se da neće biti problema sa tim ali Iris me prijatno iznenadio - nije me čak ni obavestio o drugačijoj orijentaciji snimaka koji se obrađuju.
Početni stack (kompresovan u JPG) od 55 snimaka koji uključuju i 18 lightova sa početka posta:Kao što vidite ovde se vidi jedino da se ništa ne vidi. To je uobičajeno za 32-bitne stackove na početku obrade u PS. Jedino su levels podešeni na 110. Posle obrade koja uključuje prilično rastezanje i gde šum nije skidan, dobio sam ovo:Prilično uočljiva razlika, jel?
Činjenica je da sam ovo radio na brzinu pa nisam zvezde maskirao, tj ispale su mnogo veće i nekako... debeljuškaste. Šum nije skidan jer se NoiseNinja nikako nije snalazio, hteo je da skida i šum usred galaksije. Obeleženi objekti:Zvezda u desnom uglu, zove se Tania Australis, navodno Tania potiče iz arapskog (naravno da je prefiks australis dodat iz latinskog). Magnitude je oko 3.0 i predstavlja iregularnu promenljivu. Ovde je interesantno što spajkovi dobijaju čudnu orijentaciju jer je zvezda bila na periferiji čipa/vidnog polja; pritom su pola fotki bile 180st zarotirane u odnosu na drugu polovinu.
Galaksija NGC3179 se nalazi u liniji sa još dve zvezde i skoro je nemoguće vizuelno videti je u uobičajenim amaterskim instrumentima. Zvezde su oko 14mag a galaksija 13.1.
Za kraj imate crop oko 100% koji pokazuje onoliko strukture koliko je to sa 750mm žižne daljine moguće, u nekim uobičajenim LP i atmosferskim uslovima.

Коментари