HICKSON 68 ILI GUŽVA U ŠESNAESTERCU

Kompaktne grupe galaksija su oduvek bile poznate ali je tek pre trideset godina Paul Hickson završio njihovu sistematizaciju. Razlog porasta zanimanja za ovakve krkljance su upravo interakcije među njima: velika većina prisutnih galaksija ima aktivna jezgra na radio i IC područjima, morfološke anomalije usled interakcija i gomilu gasa rasipanog gravitacionim uzajamnim dejstvima. U bukvalnom prevodu: upravo u toku su galaktički sudari koje mi gledamo prividno zamrznute u vremenu.
Stavka 68 u Hicksonovom katalogu pripada grupi galaksija okupljenih oko članice NGC5350. Ova bleda galaksija koju gledamo skoro čeono predstavlja Sb sistem (spiralnu galaksiju sa dva kraka i poprečnom prečkom) prilično malih dimenzija 3.5x2.5 minuta. U grupi su još i NGC5354, NGC5353, NGC5355 I NGC5358 koje su veće površinske sjajnosti ali manjih dimenzija. Takođe u grupi se vidi i zvezda magnitude 6.67 sa pratiocem od 10.64mag.
Sever je gore.



Kad se snima iz područja bogatih LP-om (kao ovde gde ja živim) onda je svako registrovanje detalja na galaksijama veliki uspeh. Naročito kad se uzmu u obzir dosta kratke ekspozicije - 36x30sec, ISO1600.

Galaksija koja se vidi sasvim levo na slici je NGC5371 i nju gledamo potpuno okomito; tačnije gledamo direktno u njeno jezgro. I ovde je reč o Sb sistemu, sve važi kao i za NGC5350 ali sa značajnom razlikom što se tiče jezgra - ovde nema kršenja i lomljenja sa susednim galaksijama. Samim tim jezgro je mnogo manje sjajno a samim tim i aktivno.
Žao mi je što nije bilo vremena za duže ekspozicije sa neke tamnije lokacije ali šta je - tu je. Iduće godine biće prilike.

Коментари