PREKLAPANJE GALAKSIJA

Ovde se vide M60 (u centru) i odmah pored nje NGC4647 i reklo bi se da su u koliziji. Tačnije, izgleda da značajno masivnija eliptična galaksija M60 proždire manju spiralnu. Istina je, međutim, da interakcija između ovih galaksija nema i da predstavljaju slučajne superpozicije.
Iznad M60 tj. na vrhu snimka se vidi i M59 a ove galaksije je otkrio Koehler prateći kometu u tom sektoru. U suštini M60 predstavlja treću najsjajniju galaksiju u Virgo superklasteru uprkos svojim relativno malim dimenzijama od 3x2.5 minuta. Takođe je predvodnik mini-klastera od 4 najbliže susedne galaksije.



Snimanje je pokazalo svu superiornost lokacije (Adžine Livade) uprkos tome što ima veoma malo ekspozicija - 19 light framea po 30sec svaki. Razvlačenje takvog stacka omogućava uočavanje finih detalja u srednjim i tamnijim tonovima ali glavni problem ostaje šum koji se pritom javlja.
Svejedno, ostaje činjenica da ni najduže ekspozicije ne znače ništa ako fon zagađenog neba prekrije tamnije detalje u strukturi galaksija. Za galaksije se, znači, isplati malo proputovati.

Коментари