NGC 3877 I γ

Između γ i χ Ursae Majoris se nalazi uglavnom veći deo grupe galaksija čija je prestonica M109. Zvezda χ (hi) se nalazi na ovoj slici i predstavlja 3.7mag giganta koji ima oko 20 puta veći prečnik od Sunca. Tradicionalni naziv (arapski) je Alkaphrah.

Drugi objekt na ovoj slici je spiralna galaksija iz naslova; mislim da je nepotrebno reći da je i nju otkrio William Herschel - kao uostalom i skoro sve bitne članice NGC kataloga na severnoj hemisferi.
Nema mnogo interesantnih znamenitosti vezanih za NGC3877 izuzev da je 1998. godine tu zablistala supernova tipa IIn koja je u tom momentu bila sjajnija od ostatka galaksije.



Za snimanje je iskorišćeno 37 fotosa po pola minuta, ISO1600; teleskop je bio 150/750 newt.
Struktura galaksije ne krije neke impresivne detalje, pokušao sam blagim resamplingom (za 30%) sa originalnog TIFF-a da vidim ima li tamo nečeg interesantnog. Zapravo, možda bi nečeg i bilo, ali ne sa 750mm žižne daljine.



U suštini sam zadovoljan snimkom jer je sniman od kuće gde imam dosta LP-a. Jedina stvar zbog koje sam snimao je činjenica da je ova galaksija u tom momentu prelazila zenit.

Коментари