ZA IZBEGAVANJE

Mnogi su mi savetovali da sa ovom opremom izbegavam deepsky (valjda da se ne razočaram i ne dignem ruke) i da slikam isključivo Mesec i planete. Mogu vam reći da Canon Powerhot A560 spektakularno registruje Omega nebulu u odnosu na svoju klasu ali o tom – po tom. Ne briljira na galaksijama i to je očekivano ali ovde imam par fotosa M13 koje je verovatno najfotogeničnije globularno jato. Odabrao sam 22 slike sa najboljim praćenjem ali se DeepSky Stacker opredelio da radi sa samo njih deset koje su dole stakirane. Mala podešavanja kontrasta u samom Stackeru.

Sledeća slika je agresivno uklanjanje šuma u Photoshopu pošto Noise Ninja nije dao dovoljno dobar rezultat. Svi light frejmovi su zapravo tretirani u Noise Ninja ali to nije bilo dovoljno za finalnu sliku. Prilikom skidanja šuma skinuto je i dosta zvezda granične magnitude na periferiji jezgra što je moguće uporediti sa prethodnom slikom.

Ovo je crop iste slike a na njoj je evidentno da oblik zvezda ne odgovara realnosti. Reč je o greškama u praćenju i komi teleskopa, na šta sam se unapred bio spremio. Još da napomenem da je na mnogim light frejmovima bila prisutna predivna zelenkasta boja jezgra ali se ona prilikom torture izgubila nažalost. Skywatcher 130/900, Canon A560, 10x15 sec na ISO 1600.


Коментари