POČETAK VODOPADA

Sazvežđe Žirafe se prevodi kao Camelopardalis što je i najpravilnije, mada stari autori češće navode Camelopardalus. Negde stoji i kraće Camelopardus.
Kako god, recimo da je to relativno veliko sazvežđe premda dosta slabog sjaja. Četiri najsjanije zvezde su ispod pete magnitude, što znači da se jedva vide odnosno češće se ne vide na iole urbanijem nebu.

Od raznoraznih astronomskih čudesa ovde nema puno toga, ali izdvaja se jedno otvoreno jato odnosno klaster: NGC 1502. Prečnika 8 minuta ovo jato je sastavljeno iz lepih sjajnih zvezda od kojih su, kao što se vidi, neke dvojne. U principu ako pogledamo ovo jato u krupnom planu (originalna rezolucija eosa 20d i teleskopa 150/750) videćemo dve skoro slepljene zvezde u samom centru jata:

NGC1502

Verovatno će neko sad reći da je ovo izvan rezolucije opreme i da se slabo šta uočava. Tačno je da prilikom obrade zvezde po pravilu "porastu" ali zato je ovde jedan originalni isečak ekspozicije od samo pola minuta, bez ikakve obrade:

NGC1502

Rastojanje ove dve bliske zvezde je 18 ugaonih sekundi a obe su procenjene na sedmu magnitudu. Reč je o sistemu Struve 485.
Generalno govoreći, jato NGC1502 se sastoji iz četrdesetak zvezda različitog sjaja i udaljeno je oko 3000 svetlosnih godina od nas. Ono što je interesantno se upravo nalazi pored ovog jata.

NGC1502

Lucian Kemble je bio franjevački monah i živeo je u drugoj polovini XX veka u Kanadi. Poznat kao strastveni osmatrač, skrenuo je pažnju na jednu interesantnu sliku u dvogledu: dvadesetak raznobojnih zvezda u sazvežđu Camelopardalis koje su poređane u obliku stepenica. Članak o tome je objavljen 1980g i prosto je čudno na prvi pogled da niko nije ranije otkrio ovu očiglednost.
Objašnjenje je prosto: ovo nije ni od kakvog naučnog značaja, izuzev estetskog. U pitanju je asterizam, odnosno slučajnost u rasporedu zvezda koje u prostoru sasvim sigurno nemaju nikakve veze sa kaskadom, tj vodopadom.

Sama ova kaskada (slapovi ili stepenice, sasvim svejedno) počinju od jata NGC1502 - odnosno logičnije bi bilo zamisliti da je ovo skup vodopada koji padaju u malo jezero, tj NGC1502. Ova kaskada je po onome ko ju je otkrio nazvana Kemblova kaskada. Ovde vidite obeležen početak kaskade, odnosno četiri početne zvezde.
Ukupno 55x30sec, ISO1600, obrada Iris i PS CS3.

Kemble's Cascade

Коментари