MARKARIANOV LANAC

U sazvežđu Device gde god da pogledate - naići ćete na poneku galaksiju iz M ali češće iz NGC kataloga. Većim aperturama (>250mm) posmatrati Coma/Virgo klaster galaksija može biti spektakularno. Fotografisanje takođe predstavlja veselje: ima toliko potencijalnih kandidata za fotose da je odlučivanje i kadriranje ozbiljan problem.
Jedan od klasičnih ciljeva svakog (makar malo) ozbiljnog astrofotografa bi bio galaktički lanac koji je kasnih 70-ih otkrio Benjamin Markarian.
Prve dve galaksije, koje su ujedno najsjajnije (M84 i M86) nalaze se levo i u centru, repektivno. Lanac se pruža desno i izvan granica fotosa sve do NGC4477 ali je vidljivo negde oko polovine lanca. Sem dve galaksije iz Mesijeovog kataloga tu su i NGC4388 i NGC4402, gore i dole od M86. Između njih je mala ali sjajna NGC4387 a tu su i NGC4425, NGC4435 i NGC4438 a vide se i neke koje još nisam našao po katalozima; nesumnjivo prilično niže magnitude od 14.5.



Ovo sam snimio od kuće a ne sa Crnog Vrha tako da sam okolni LP preskočio (koliko je to moguće) kratkim ekspozicijama od 20sec. Ukupno 63 slike na čuvenih ISO1600 je iskorišćeno u procesu obrade u Irisu. Iskreno, zadovoljan sam rezultatom jer sam očekivao manje galaksija na finalnoj slici.

Коментари