NEKE OD DVOJNIH ZVEZDA

Možda deluje dosadno tražiti po nebu dvojne zvezde, meriti njihovo odstojanje i uglove ali time se mnogi amateri vrlo ozbiljno bave. Ovde vidite Severnjaču koja predstavlja petostruki zvezdani sistem premda se na slici vide samo dve komponente, A i B, međusobno udaljene 400 astronomskih jedinica. Treća komponenta je ugušena sjajem A zvezde obzirom da se nalazi na 18 AU; nju je jedino Habl snimio dovoljno dobro da bi bila objavljena.
Ovde je obrađena samo jedna slika, bez stakiranja; ISO1600, 1 sekunda ekspozicije na teleskopu 150/750, 10mm okular, canon a560.



Mintaka je prva zvezda u Orionovom pojasu (tj locirana gore) tako da se ekstremno lako nalazi. Idealna je za početnike sa slabijim teleskopima zato što su glavna komponenta i njen pratilac udaljene 53 sekunde a to je više od najvećeg Jupiterovog prečnika. Glavna zvezda je 2.2 magnitude a prateća 6.8; slika koju vidite je približni ekvivalent uvećanju od 300x. Ukupno dva snimka po dve sekunde su složena, na ISO400.



Atmosfera i nije bila najoštrija što se vidi na snimku. Drago mi je da se vidi diskretna razlika u bojama.

Sledeći par je Castor, jedan od braće blizanaca koji je takođe dvojna zvezda. Ako se uzme u obzir da je odstojanje obe komponente 3.9 sekundi što bi odgovaralo jednom Neptunu, jasno je da je preporuka oko 200x za vizuelno razdvajanje. Prvo sam fotografisao na jednu sekundu ISO400:




Kao što se i vidi, zbog preeksponiranosti zvezde nisu razdvojene. Na 13h se nalazi zvezda sa magnitudom ispod 10. Obe komponente glavne zvezde su 1.6 i 2.6mag, mada se tu podaci prilično razlikuju u zavisnosti od izvora. U svakom slučaju, morao sam da smislim drugi način za snimanje Castora. Naravno da je onda otpala zvezda sa desetom magnitudom...




Kada je snimljen klip sa 30 frejma u sekundi par je jasno bio razdvojen sve vreme. Korišćenjem i optičkog i digitalnog zuma na 10mm okularu dobijeno je oko 900x uvećanja.

Коментари