CANON I JUPITER

Prvi put kad sam svojevremeno probao da snimam digitalcem Jupiter kroz teleskop dobio sam preeksponiran klip. Ne treba reći da je to i danas problem za sjajne planete kao što je ova. U suštini Canon A560 se tasterom ISO podešava u režimu klipa pa to donekle daje prihvatljiv rezultat. Drugi način da se zatamni sjajan objekat je da se poveća uvećanje :-) pa dok može.
Atmosfera je dozvolila takve egzibicije ma prelepih 1500x (plossl 10mm, 4x optički i 4x digitalni). Znam da će svi reći - zašto digitalni... Jeste da je klip bio prepun šuma i poludelih piksela ali se to stakiranjem dobrim delom izgubilo.
Anyway rekao bih da je ovo maksimum koji mogu izvući s ovim teleskopom i iznad svega digitalcem.
Prva slika je original stack, bez podešavanja. Stack u Registaxu.

 

Sledeće je standardna obrada u PS-u, resize i malo blur. Naravno i curves...

 


Šteta je bilo ne slikati planetu u društvu sa satelitima. S leva na desno su Ganimed, Evropa i Io sa druge strane planete. Registax se malo zbunio pa je duplirao Ganimed ali sam to ručno sredio u PS-u. Sem toga zbog pojedinih vibracija je štošta ispalo oko Jupitera zabrljano ali... PS trpi sve.


Sam klip je u drugom slučaju rađen na 360x sa 1400 sličica (u odnosu na 2700 na slici bez satelita) pa nije bilo moguće dobiti bolji Jupiter a da se ujedno vide i sateliti. U suštini obrada je dosta pomogla ali da bi slika bila savršena potreban je i savršen klip.


Коментари