30.07.2009.

CANON I JUPITER


Prvi put kad sam svojevremeno probao da snimam digitalcem Jupiter kroz teleskop dobio sam preeksponiran klip. Ne treba reći da je to i danas problem za sjajne planete kao što je ova. U suštini Canon A560 se tasterom ISO podešava u režimu klipa pa to donekle daje prihvatljiv rezultat. Drugi način da se zatamni sjajan objekat je da se poveća uvećanje :-) pa dok može.
Atmosfera je dozvolila takve egzibicije ma prelepih 1500x (plossl 10mm, 4x optički i 4x digitalni). Znam da će svi reći - zašto digitalni... Jeste da je klip bio prepun šuma i poludelih piksela ali se to stakiranjem dobrim delom izgubilo.

Anyway rekao bih da je ovo maksimum koji mogu izvući s ovim teleskopom i iznad svega digitalcem.
Prva slika je original stack, bez podešavanja. Stack u Registaxu.


http://picasaweb.google.com/lh/photo/OlDM5N55Jqe2riyfk4TJjw?authkey=Gv1sRgCP6cx_DEnvy4bQ&feat=directlink


Sledeće je standardna obrada u PS-u, resize i malo blur. Naravno i curves...


http://picasaweb.google.com/lh/photo/m05WBquxdMznvBWzSSFkYQ?authkey=Gv1sRgCP6cx_DEnvy4bQ&feat=directlink

Šteta je bilo ne slikati planetu u društvu sa satelitima. S leva na desno su Ganimed, Evropa i Io sa druge strane planete. Registax se malo zbunio pa je duplirao Ganimed ali sam to ručno sredio u PS-u. Sem toga zbog pojedinih vibracija je štošta ispalo oko Jupitera zabrljano ali... PS trpi sve.


http://picasaweb.google.com/lh/photo/wcGKevJXn_408HgalsKU7g?authkey=Gv1sRgCP6cx_DEnvy4bQ&feat=directlink

Sam klip je u drugom slučaju rađen na 360x sa 1400 sličica (u odnosu na 2700 na slici bez satelita) pa nije bilo moguće dobiti bolji Jupiter a da se ujedno vide i sateliti. U suštini obrada je dosta pomogla ali da bi slika bila savršena potreban je i savršen klip.


http://picasaweb.google.com/lh/photo/DjnULsoGR_sZGEE86NPIyA?authkey=Gv1sRgCP6cx_DEnvy4bQ&feat=directlink

Нема коментара:

Постави коментар