GRADSKE PLANETE

Veselo zvuči da se neko iz grada bavi astronomskim aktivnostima: izađete na terasu i to je to. Realnost je malo drugačija, svetlosno zagađenje ubija svaku nadu da ćete bilo šta interesantno videti - osim najsjajnijih zvezda i planeta.

Pa tu smo: kasnooktobarsko jutro je bilo kao stvoreno za jutarnju konjunkciju tri planete. Realnost za nekog egipatskog Rimljanina grčkog porekla pre dva milenijuma je bila veoma prosta: te tri planete (Jupiter, Venera i Mars) su se susrele na svom putu oko Zemlje kao centra kosmosa.
Naravno da to uopšte nije slučaj; planete su u prostoru raspoređene sasvim drugačije. Npr Venera nam je veoma blizu, trenutno skoro duplo bliže od Sunca. Mars koji je tik ispod Venere je zapravo tri puta dalje, gledano sa Zemlje. A Jupiter je dva ipo puta dalje od Marsa, potpuno prekoputa Sunca.


Svejedno kako je zaista nešto izgledalo; pre par milenijuma su skoro svi mislili da je Ptolemej u pravu. Nije ni čudo kad je dotični bio veliki autoritet iz još nekoliko oblasti: treba pomenuti matematiku i geografiju recimo. A to da njemu ne treba verovati je na svojoj koži najbolje saznao Kolumbo, koristeći netačne Ptolemejeve podatke o veličini Evroazije i generalno cele Zemlje.


Ovo je isečak u originalnoj rezoluciji, žižna daljina 26mm na kropu. Pošto je izlaganje trajalo 13sec vidi se da su zvezde pomalo crtice, zahvaljujući rotaciji neba.
Takođe se ovde vidi da je uprkos LP-u i punom Mesecu magnituda najsitnijih zvezda između 6.5 i 7. U ovom delu sazvežđa Lava nema većih deepsky objekata osim galaksije NGC3640 koja je tu negde, ali sa svojom magnitudom 10.4 daleko ispod mogućnosti detekcije.

Još jedan pogled na planete:


Коментари