PLANETARNA MAGLINA M76

Ko je učestvovao na Mesijeovom maratonu zna da je M76 izuzetno težak objekat. Najteže nije to što je njena magnituda oko 12 već je u pitanju položaj. U martu/aprilu kad je najčešće slučaj M76 zajedno sa celim sazvežđem Perseja rotira na severu i približava se horizontu. Od pomoći može biti Fi Perseja koja je početna tačka, zatim se ide ka Kasiopeji jedno vidno polje.
Na ovom snimku se vidi još jedna bezimena zvezda koja je 6.80 magnitude. Sama maglina je magnitude 11. Iz očiglednih razloga zovu je i Little Dumbell.



Fotos je nastao od 34 light frejma, stakirano u Irisu. Aparat eos 20d nije modifikovan a teleskop 150/750 nema koma-korektor. Problem je nastao pri obradi jer flat-frejmovi nisu odradili posao dovoljno dobro pa je vinjetiranje moralo da se rešava u Photoshopu ručno. To je potrajalo...
Vidno polje je ok 0.9x0.7 stepeni što znači da je solidno kropovano. Atmosfera je bila prilično transparentna ali je seeing bio jako loš. Iz tog razloga su zvezde bile malo punije i fokus nije mogao da bude precizniji.

Коментари