GALAKSIJA U ŽIRAFI

Ništa naročito interesantno ne može da se nađe u sazvežđu Camelopardalis (Žirafa) izuzev Kemblove kaskade. Prilično veliko sazvežđe koje se nalazi izvan galaktičkog ekvatora, tj Mlečnog Puta i ekliptike, što znači da bi statistički trebalo da budu manje šanse da ovde ima interesantnih maglina svih vrsta. S druge strane, što dalje od ekvatora je logično da ćemo naći gomilu galaksija, ako ni zbog čega drugog ono zbog apsorpcije u disku Mlečnog Puta.
I tako ispada da na dnevnom redu imamo galaksiju - NGC2403.

Otkrivena još u XVIII veku, ova spiralna galaksija neodoljivo podseća na veću sestru M33, obe imaju veoma slabo razvijene spiralne grane i brojne emisione regione. Takođe obe su postavljene skoro en face pa to verovatno doprinosi sličnosti. Doduše, zbog toga je i površinska sjajnost relativno mala (oko 14.4mag/arcsec) što u kombinaciji sa relativno velikim prečnikom od 18 ugaonih minuta daje relativno veću fleku ali srazmerno slabijeg sjaja.

NGC2403





U prvom slučaju vidite boje onako kako ja mislim da treba da budu; dakle poprilično odokativnom metodom određene. Ukupno 82 snimka, znači pola gigabajta u RAW-u na eosu 20d je sklopljeno za ovu sliku, svaka 30sec na ISO1600.
Druga slika je 100% isečak a boje su ostavljene onako kako ih je video Iris, u PS-u je verovatno tokom obrade malo povećana saturacija. Moram da napomenem da je reč o nemodifikovanom aparatu pa su stoga ove boje prirodnije (modifikovan bi zasigurno sve povukao u crveno pa bi ostale kanale trebalo pojačati).

Da se vratimo na galaksiju. Svi kažu da bi trebala da se vidi i dvogledom, ja to nisam pokušao ali se sasvim lepo uočava u teleskopu 150mm. U vezi sa tim postoji i jedna anegdota: pomoću radnog konja XX veka, Hejl teleskopa od 5 metara, Alen Sendidž je u ovoj galaksiji detektovao cefeide. To je bila prva galaksija van Lokalne grupe gde su ove promenljive uočene. Kao i sve povezano sa cefeidama, i ova procena je ispala nepouzdana - Sendidž je smatrao da je NGC2403 udaljena oko 8 hiljada svetlosnih godina.
Zahvaljujući tadašnjem nepoznavanju tipova cefeida i njihovoj pravoj prirodi pogrešio je za rekordnih hiljadu puta. Galaksija je, naime, udaljena 8 miliona svetlosnih godina po današnjim procenama.

A ko zna, možda i mi danas grešimo za neki procenat.

Коментари