DOUBLE CLUSTER & STOCK 2


Ovaj snimak teleobjektivom od 200mm je nastao spajanjem 25 jednominutnih ekspozicija. Klasika: sve je urađeno na ISO1600 i f7 a zatim spajano u Irisu i Photoshopu.
Ono što je interesantno to je da je double cluster (dvostruko jato u Perseju), odnosno NGC869 i NGC884 malo pomereno iz centra kadra. Pošto je ovo malo kropovano, očigledno je da se nešto nalazi sa leve strane kadra, tj zapadno... Da, to je Stock 2 - jedva primetno otvoreno jato popriličnih dimenzija (oko jedan stepen u prečniku).


Ako bismo upotrebili dvogled onda bi Stock 2 bio interesantna meta. Možda ne baš fascinantna kao susedno dvostruko jato, ali svakako vredna posmatranja: čitavi lanci zvezda kao biserne ogrlice koje se razvlače sa centra jata. Ove lance koji se ukrštaju u obliku krsta i neke ljude podsećaju na snagatora raširenih ruku u klasičnoj pozi u principu navode svi posmatrači; premda je dvogledom 7x50 to malo teže uočiti. Lakše bi išlo malim teleskopom na manjem uvećanju, recimo 30x.
Ostalo vezano za ovo jato bi bilo da jato nije nešto kompresovano, da je kružnog oblika i ima 150 zvezda ispod magnitude 13 (tj toliko je vidljivo nekim prosečnim amaterskim teleskopom). Ovde imate i 100% crop gde se uočava gomila malih grupica zvezda od kojih bi mnoge mogle da budu priznate kao otvoreni klasteri.


Vidi se i hromatska aberacija jer je ovo sam ugao slike. Inače, Stock 2 je tek krajem pedesetih godina prošlog veka ušao u klasifikaciju otvorenih jata, kad je prihvaćeno merenje položaja i broja njegovih članova.

Kad je reč o dvostrukom jatu, tu su stvari mnogo jasnije. Doduše, nije uvek tako bilo: Hiparh je još primetio maglovitu oblast na granici Perseja i Kasiopeje ali prava priroda nije mogla biti razjašnjena do pronalaska teleskopa. Pa ni tad Messier nije to klasifikovao kao objekt koje je moguće pomešati sa kometom. Zasluga za klasifikaciju pripada neizbežnom Herschell-u. Pre toga su ove dve izmaglice bile označene kao zvezde; ovde je gornje jato (NGC869) dobilo oznaku "h" a donje "hi", kao zvezde koje pripadaju sazvežđu Persej.

O NGC869 i 884 danas znamo da sasvim sigurno nisu ni zvezde ni magline; reč je o dva poprilično mlada zvezdana jata. Gornje je 5.6 miliona godina staro a donje 3.2 miliona - prava sitnica u poređenju sa starošću Vasione. Čak su i Plejade (Vlašići) starije jato sa svojih 70-150 miliona godina. Interesantno je da je donje jato na slici (NGC884) zapravo udaljenije za skoro hiljadu svetlosnih godina; oba jata su oko 7000 s.g. udaljena od nas. Moglo bi se reći da je njihova projekcija jednog pored drugog ujedno čista slučajnost. Takođe položaj dvostrukog jata unutar naše galaksije je unutar tzv Persejevog spiralnog kraka i to skoro uzdužno, a naš položaj je Orionov krak. Zato je relativna gustina zvezda u celom području oko jata velika.

Коментари