KOŠAVA U NOĆI BEZ MESEČINE

Idealno vreme za astrofotografiju bi bila noć bez mesečine, tačnije ako je Mesec u prvoj ili poslednjoj četvrtini. Pun Mesec je, obrnuto, dobar samo za noćne pejzaže i startrails fotografiju gde očekujemo da mesečina osvetli elemente na zemlji. U teleskopu teško da ćemo videti neke interesantne detalje dok je Mesec pun; magline i galaksije misteriozno nestaju a zvezdana jata gube svoje članice osim onih najsjajnijih.
Dakle, putovali smo po okolini u noći bez mesečine. Idealno za snimanje zodijačke svetlosti između Ražnja i Deligrada u južnoj Srbiji.


Dužina 20sec, ISO1600, f2.8, 17mm; tačno iznad drveta se vide Venera i iznad nje Mars. Ako produžite liniju dijagonalno ka gornjem levom uglu videćete bledu traku ravni Sunčevog Sistema - to je autoput prepun prašine i izduvnih gasova svega i svačega a najviše kometa. To je ta famozna zodijačka svetlost, vidljiva samo sa nezagađenih lokacija...
...a sad šok: mesto sa kog je ovo snimljeno je autoput Beograd - Niš. Nebo je bilo toliko transparentno da se ovo bez većih problema videlo, uprkos tome što se iza mojih leđa nalazi cela kolona raznoraznih reflektora.

Razlog za ovako čisto nebo je neuobičajena meteorološka situacija. Duvala je orkanska košava od koje se sve ledilo. Košava je jak (u našim predelima) jugoistočan i istočan vetar koji se karakteriše udarima vetra, odnosno ne duva kontinuirano. Češće se radi o hladnoj nego o toploj košavi, mada i topla košava itekako snižava subjektivni osećaj hladnoće (te noći je temperatura bila oko nule ali je subjektivni osećaj iznosio -15 stepeni). Razlog za te njene osobine je mehanizam nastanka: košava nastaje kad je iznad Ukrajine visok vazdušni pritisak (anticiklon) a iznad zapadnog Mediterana nizak (ciklon). U tim momentima se stvara jak gradijent koji vodi preko Srbije pa bi sav vazduh najradije prešao sa istoka na zapad.
Međutim, to je skoro uvek hladan vazduh, kakav najčešće može da bude u Ukrajini i Moldaviji, tj tamošnjim anticiklonima. Samim tim znači da je hladan vazduh ujedno i težak vazduh, odnosno ima tendenciju da ostane u prizemnom sloju od par stotina metara visine.


I tu dolazimo do suštine košave: hladan vazduh se gomila sa istočne strane planina kao što su Karpati ili planinski lanci istočne Srbije. U jednom momentu taj istočni vazduh se preliva preko dolina i teče kroz ravnice Vojvodine i Velike Morave - kao neki poplavni talas ogromnog jezera koje još uvek zadržavaju planine. Zato i postoje udari košave jer se ona ne preliva kontinuirano već talasasto.
Na gornjem snimku vidimo kako se košava valja preko obronaka planine Bukovik (900mnv) u levom delu kadra, a u sredini je dolina u kojoj je Bovansko jezero; kroz dolinu protiče još veća masa hladnog vazduha. Dok preskače ova brda vazduh se dodatno hladi zbog orografskog efekta. Tako nastaju niski oblaci koje vidite, a čim vazduh padne niže u ravnicu on se zagreje za stepen-dva i oblaci se rasplinu jer su iznad tačke rošenja.


Ovo što liči na požar iznad sela, daleko bilo, je takođe košava koja se izliva preko dolina Bukovika i Rujevice. Sela u prvom planu su Šetka, Pardik, Podgorac i Vitoševac, bar tako mape kažu. Još jedna fotka Oriona na jugu i oblaka koji sa istoka brišu sve pred sobom:


Za kraj ostavljam planinu Babu, klasičnu skakaonicu za istočni vetar koji onda pravi palačinkasti oblak iznad same planine. Vide se velika otvorena zvezdana jata M47 i M48 kao svetle mrljice a sasvim u gornjem desnom uglu je Sirijus.



Коментари

  1. Divne fotografie i odlična objašnjenja za vetrove! Da li je košava isto što i severac? Bio sam u Srbiji pre oko nedelju dana, uglavnom u Beogradu, Novom Sadu i Sremu, i bogami je duvalo onako pošteno direktno u čelo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala... :-)
      Košava je po mehanizmu nešto veoma slično buri. U pitanju je vetar koji duva sa istoka i nije isto što i severac; severac je hladan centralnoevropski vetar koji veoma često iz Panonske nizije prodire do centralne i južne Srbije dolinama reka. Osim u poreklu i smeru ova dva vetra se razlikuju i po karakteru duvanja - košava duva na mahove i ima udare kao bura, dok je severac više-manje kontinuiran.

      Избриши

Постави коментар