PLES PLANETA U ZORU

Polovinom jula se desio takav raspored planeta na jutarnjem nebu da su se Venera i Jupiter nagurali u prostoru koji zauzimaju Hijade. Na donjoj slici se vidi da su to dve najsjajnije zvezde sa desne strane, i to Venera dole a Jupiter gore. Iznad njih se nalaze Vlašići i to daje posebnu celinu u kompozicionom smislu.
Kad smo već kod Hijada, to je najveće razvejano jato koje možemo videti na nebu, zajedno sa Vlašićima čine dva velika impresivna jata u sazvežđu Bika (Taurus).
Vlašiće ćete najlakše prepoznati kao malu gomilicu sitnih zvezda koja nekako detinjasto podseća na Velikog Medveda. Hijade (ovde su u prostoru između Jupitera i Venere) predstavljaju ugao od nekih tridesetak stepeni okrenut udesno. Najsjajnija zvezda u Hijadama je Aldebaran, crveno oko džinovskog Bika po tradiciji. Reč je o zvezdi nešto sjajnijoj od prve magnitude koja ima za sada otkrivenih pet pratioca.

Struktura cirusa koja se proteže od centra ka gornjem levom uglu ide poprečno u odnosu na oblake koji su na manjoj visini. Možda se radi o jet stream fenomenu.

Sve je snimljeno eosom 20D i 18-55IS objektivom na f5.6, 30sec i ISO1600. Dva horizontalna snimka su spojena u panoramu. Treba navesti da je zora tek počela da rudi pa je trebalo malo otvoriti blendu da bi se nešto dobilo.


Snimci su poređani hronološki. U suštini, kod zore je karakteristično da se svetlosni uslovi menjaju ne iz minuta već iz sekunde u sekundu. Zato je sledeći snimak malo više eksponiran - EXIF je isti.




Doduše, to je u obradi dobilo malo drugačiji ton. Zato je sledeća slika imala 20sec ekspoziciju i blendu 7.1 (iso je ostao 1600).


Zadnji snimak je spušten na ISO800, f8 i 20sec. Pritom se radilo o razlici od nekih 15 minuta od momenta snimanja prve fotke.



Mislim da to može samo orijentaciono da vam dočara brzu promenu svetlosnih uslova, ali da pomognem: između prve i zadnje fotke razlika u blendama je duplo (f5.6 prem f8.0) a toliko je i u ISO vrednosti (1600:800). Što se tiče vremena izlaganja (30:20sec) ispada da je ukupan intenzitet svetlosti izmenjen nešto iznad tri ipo puta za 15 minuta.
Impresivno, zar ne?

Коментари