NISKO JATO

Ako imate neki objekat koji se nalazi na maloj visini onda se svi problemi sa kojima se susrećete uvećavaju više puta. Jedan od egzotičnijih je disperzija; pojava da se sjajnije zvezde raspadaju na crvenu i plavu komponentu i tako podsećaju na hromatsku aberaciju. Međutim, to je samo manji problem od postojećih...

U suštini se rezolucija smanjuje sa smanjivanjem visine. Što bliže idemo horizontu veći put svetlost prevaljuje kroz slojeve atmosfere i time se naravno upropaštava minimalni prečnik koji je moguće registrovati.
Takođe se boje pomeraju u pravcu crvene strane spektra a i ceo taj deo Mlečnog Puta je poznat po pomeranju ka crvenom delu spektra usled apsorpcije plave od strane unutargalaktičke prašine tako da... Realne boje je prosto nemoguće zamisliti.

Zvezda koja je centralni objekt u kadru je smeštena u Škorpiji i blista magnitudom od 3.3mag. Neposredno pored nje je zbijeno jato NGC6441 koje je poprilično veliko, sa sjajnim centrom koji se razlikuje od periferije. Takođe je upadljivo pravilno kružnog oblika što, doduše, krasi skoro sva zbijena jata. Otkrio je Dunlop James, za promenu - nije ni Messier ni Herschell.


Još jedna činjenica upada u oči (zapravo je gore nabrojana) - smanjivanje rezolucije. Ovo je dosta različito od zbijenih jata koja su bliže zenitu. Setite se samo M13 ili M3. Međutim, ovde se pojedinačne zvezde u jezgru jedva razlučuju, premda je na periferiji to lakši slučaj. U poređenju sa činjenicom da su danas otkrivene i praćene ni manje ni više nego 46 promenljivih koje spadaju u RR-Lyrae ovo i nije nešto blistav rezultat.

Međutim, najveća visina dotičnog objekta je iznosila okruglo devet stepeni u tranzitu. Onda vam je jasno koliko je zapravo rezultat dobar.

Upotrebljeno je 25 snimka po 30sec na ISO1600, obrađivano u Irisu i PS CS3. Kad se uzme u obzir gradijent i sve ostalo - zadovoljan sam rezultatom.

Коментари