31.07.2010.

M8 SA LETENKE

Kao što verovatno znate tradicionalni Astronomski kamp na Letenci (Fruška Gora) se održava uvek polovinom jula. To je lepa prilika da se snime objekti na jugu koji su veći deo godine nevidljivi. Sem toga meni LP na jugu pravi dodatne probleme tako da se znalo šta dolazi u obzir za slikanje.
Međutim, vreme je bilo prekratko za snimiti sve objekte koje sam planirao. U prvom redu sam planirao neke wide-field kadrove ruskim helios 44 objektivom a zatim i neke 80-200mm radove. Kad se sve uzme u obzir teleskop je bio u drugom planu - tek zadnje večeri sam krenuo na M8. Ali upravo tad je počeo južni vetar takvom snagom da sam verovatno dva puta više fotosa odbacio nego što sam snimio...
Takođe problem je predstavljala činjenica da nisam lepo učvrstio prstenove, inače bi EQ6 bez problema držala teleskop.Parametri su 15x30sec, 11 dark frejmova, ISO1600 na eos 20D. Nažalost, prilikom obrade malo više sam odsekao nebo sa tamnije strane. Isto tako na 100% cropu dole se jasno vidi da je obrada bila malo oštrija, da bi se videli svi detalji uprkos kratkoj ekspoziciji.

Нема коментара:

Постави коментар