HERCEGOVAČKI MRAK

Pogledate li mapu svetlosnog zagađenja iznad Evrope, recimo ovu, videćete da su istočna i zapadna Hercegovina retki predeli na Balkanskom poluostvru sa relativno malim svetlosnim zagađenjem. Sasvim slučajno se desilo da na petodnevnom septembarskom putovanju do mora i nazad prođem kroz te predele, i kako nas je uhvatio mrak - uverim se u ono što mape kažu. Niska mediteranska šuma pored puta (noću raj za poskoke) i kraški reljef su učinili da snimim dosta dnevnih pejzaža.
Međutim, kako smo se približavali Trebinju našao sam par minuta da stanem i snimim panoramu grada, iako smo konstantno bili u žurbi.

Trebinje

Sa žaljenjem sam konstatovao da od ekološke rasvete nema ništa, štaviše, Gračanica je podsećala na neki hotel u Las Vegasu. Opet, nebo koje se videlo je uprkos tome bilo veoma transparentno. Čak sam razaznao i neke astronomske objekte, tu su i njihovi isečci u originalnoj rezoluciji.

Idemo redom, M8 je poznata kao Laguna nebula, ogromna i prekrasna maglina za dvogled ili mali teleskop. Maglina je prečnika većeg od punog Meseca ako govorimo o njenom sjajnijem i vizuelno vidljivom delu; računajući i tamnije delove koje dobijamo dugom ekspozicijom veća je triput u prečniku od Meseca. Nekoliko zvezdica koje se vide na isečku su integralni deo jata NGC6530 koje se nalazi u srcu magline, ili vrlo malo ispred. Reč je o mladom jatu (2 miliona godina) koje je nastalo direktno iz magline.
Nešto manje u prečniku je otvoreno jato M7, stepen i 20 minuta. Radi se o najjužnijem Messier-ovom objektu. Za mene iz centralne Srbije ovo jato nikad ne prelazi visinu od 12 stepeni nad južnim nebom, što znači da i nemam neke velike šanse da ovo jato iole dobro snimim. Ovde je M7 za neka tri stepena više na nebu; nije nešto ali postaje simpatično ići na jug - ovo se nekad zvalo i Ptolemejevo jato, bez problema uočljivo golim okom.
M6 je takođe otvoreno jato ali i mnogo manje; ovde se na ovom isečku jedva nazire. Zovu ga još i Butterfly cluster zato što u malim teleskopima liči na leptira. Najsjajnija zvezda je promenljiva, magnitude 5.5-7.0 i jedino se ona ovde sa sigurnošću može identifikovati.

Vreme 30sec, ISO1600, Tamron 17-50@2.8.

Sky over Trebinje

Sam Mlečni Put se video sa severne strane prilično dobro, mada taj deo Mlečnog Puta uopšte nije fascinantan sam po sebi. Ovde vidimo izlazak dvostrukog jata (NGC 869&884) iznad okolnih brda pored Trebinja, imam utisak da bih nabasao na poskoka u prvih deset metara... Snimljeno sa bezbednog parkinga pored magistrale.

Milky Way in Hercegovina

O dvostrukom jatu (double cluster) je mnogo puta i mnogo toga rečeno. Pravi dragulj za vizuelno osmatranje - vidljiv golim okom, dvogledom i malim teleskopom. Veći teleskopi često imaju problem da prikažu veliko vidno polje u koje bi stala ova dva jata. Samo bi trebalo još napomenuti da je dvostruko jato zapravo veoma mlad sistem: oko 13 miliona godina. Za jedno deset puta po toliko ova dva jata će se raspasti i njihove članice će odlutati svaka na svoju stranu. Otvorena jata ovakve lepote - pa još dvostruka, ekstremno su redak i kratkotrajan moment u istoriji naše galaksije.
Još nešto mi je na snimku privuklo pažnju, mala bezbojna maglinica nešto iznad Kasiopejinog W - jato NGC7789. Po nekoj logici sa svojom magnitudom od 6.7 bi trebalo da se nazire golim okom, , ali je taj sjaj razasut na prostoru prečnika punog Meseca. Radi se o 1000 (da, hiljadu) zvezda različitog sjaja, magnitude od 11 do 18 koje čine ovo otvoreno jato. Nije mi jasno kako sam ga propustio teleskopom do sad; naročito zato što je reč o jednom od najstarijih poznatih otvorenih jata, konkretno oko jedne ipo milijarde godina.

Postavke za drugu sliku su iste: eos 40d, 17mm na f2.8 i ISO1600; jedan frejm.

U povratku sa mora, negde u okolini Sjenice bili smo svedoci formiranja malog landspout-a. Pored njega se video i mali prateći tubus, ali se sve raspalo posle nekoliko minuta. Nije baš neka astronomska tematika, ali je bar isto nebeska.

funnel over Sjenica

funnel over Sjenica

Коментари