MALI SATURN

Proglasiti drugu najveću planetu Sunčevog sistema za malu može samo neko ko ima mali teleskop. Dok je planeta prolazila meridijanom okrenuo sam 150/750 koji se hladio preko 4h. Atmosferska nestabilnost je bila upadljiva.
Posmatranje na 150x (10mm okular + 2x barlow) je otkrilo skoro nemoguće lošu i nestabilnu sliku, dok je na 75x sve bilo mnogo stabilnije.
Ipak sam snimio dva klipa sa barlow 2x i a560. Odabran je drugi (oko 2min na 30fps) i obrađeno je oko 20% najboljih frejmova u Registaxu.



Ispod Saturna se vidi Thetys, jedan od njegovih većih satelita. Ovde je imao sjaj 9.9 magnitude i, pošto je bio na granici detekcije, slika je prošla težak procesing u PS. Inače, optički se videlo još nekoliko satelita pored Saturna, ali snimanje velikom brzinom onemogućava njihovu detekciju.
Više sreće idući put.

Коментари

  1. Posmatranje na 150x (10mm okular + 2x barlow) je moj trenutni maksimum i na Saturnu se osim prstenova ne vidi nijedan jedini detalj. I u mom teleskopu SW BD 150/750 previše svetli da bi dozvolio detalje.

    ОдговориИзбриши
  2. Idealnije bi bilo da se koristi jedan okular manje žiže (recimo 6mm) bez barlowa. Tad bi površina ispala kontrastnija pa bi se videli detalji.
    Mada detalji na Saturnovoj površini su pre fotografska nego vizuelna kategorija...

    ОдговориИзбриши
  3. Planirao sam da uzmem neki okular od 6 mm. Mislio sam da se kroz barlow bolje vide planete, ali ono vidiš jok.

    Imam ja od opreme još mnoooogo da kupujem! ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Da, nažalost :-(
    6mm ako ne planetary onda i običan plossl daje značajno više detalja nego neki 12mm + barlow 2x.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар